BM Özel Temsilcisi Rûdaw’ın ‘Bestoon Talk' projesini övdü

04-05-2023
Etiketler Jeanine Hennis Plasschaert Birleşmiş Milletler Irak Rûdaw Medya Grubu
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) - Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, Irak'ı etkileyen iklim değişikliğine dikkati çekerek, ülkenin su payını güvence altına almak için kapsamlı bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı. Plasschaert, Rûdaw TV’nin yeni projesi “Bestoon Talk”ın da düşünce özgürlüğünün geliştirilmesi adına önemli bir fırsat olacağını söyledi.

Bağdat'ta düzenlenen “İstikrar ve Refah için Irak Forumu” kapsamında özel bir panele konuk olan Irak Özel Temsilci Plasschaert, Irak'ın karşı karşıya olduğu zorluklar hakkında konuştu.

Irak hükümetinin attığı adımlar

Mevcut Irak hükümetinde kurumların güçlü hale getirilmesi için çalışıldığını dile getiren Plasschaert, "Artık kendi kendine değişmeyen bir sistemle karşı karşıyayız ve bunun üzerinde adım adım çalışmalıyız. Kurumları güçlendirmek ve güçlü bir kurumsal hükümete sahip olmak için mevcut durumdan kurtulmak gerekir” dedi.

BM’nin hükümeti güçlendirmek adına üstlendiği role dikkat çeken Plasschaert, “Ne kadar desteklediğimiz önemli dceğil, devlet işlerine müdahale olduğu zaman emekler boşa gider. Bu nedenle kurumların bağımsız, müdahaleden uzak ve sadece devlete ait olması çok önemli” diye konuştu.

Rûdaw’ın programı

Irak’ta sürekli gözlem yaptıklarını ve durum hakkında raporlar hazırladıklarını kaydeden Plasschaert, geçen hafta Erbil’de Rûdaw Medya Grubu’nun düzenlediği “Bestoon Talk” programının lansman toplantısına katıldığını hatırlattı.

Programın gençler ile yetkililer arasında sansürsüz bir diyalog ortamı oluşturacağını anlatan Plasschaert, “Bunu kamuoyu içerisinde diyaloğu güçlendirmek için büyük bir fırsat olarak görüyorum, ancak elbette bu tür bir diyaloğu yasal çerçevede güçlendirmemiz gerekiyor. Yani ifade özgürlüğünü korumak için yasa ve ilkeleri güçlendirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Irak’ta demokrasi

Irak’ın henüz “genç bir demokrasiye” sahip olduğunu dile getiren BM Özel Temsilcisi, “Bu demokrasinin kök salması için istikrara ve zamana ihtiyacı var" dedi.

Jeanine Hennis Plasschaert, Irak’ta 2021’deki seçimleri “en şeffaf ve adil seçimler” diye değerlendirdi.

İklim değişikliği

Irak'ın karşı karşıya olduğu iklim değişikliğinin etkisini "Ulusal güvenlik meselesi" şeklinde değerlendiren Plasschaert, "İklim değişikliği büyüyen bir tehdit. Zamanında ele alınmazsa göç, gıda güvensizliği, yoksulluk, çatışma ve diğer birçok güvenlik sorunu doğurur” diye konuştu.

Başbakan Muhammed Şiya Sudani'nin bu konuları kabinesi için öncelik haline getirdiğini ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Plasschaert, Irak'ın tüm Ortadoğu'yu etkileyen bu sorunla tek başına yüzleşemeyeceğini söyledi.

Plasschaert, ülkenin su payını güvence altına almak için kapsamlı bir çözüm bulunması gerektiğini yineledi.

Rûdaw muhabirinin sorularına yanıt

Rûdaw muhabiri Helkewt Aziz’in Kürdistan Parlamentosu seçimleri hakkındaki sorusunu yanıtlayan BM Irak Özel Temsilcisi Plasschaert, “Kürdistan Bölgesi Başkanı seçim tarihini belirledi, bu yüzden hala iyimserim. Ancak elbette tarafların bir an önce uzlaşmaya varması daha iyi olur" dedi.

Kerkük ve tartışmalı bölgeleri kapsayan Irak Anayasası’nın 140’ıncı Maddesinin uygulanmasına ilişkin soruya da cevap verem Plasschaert, "140. Madde elbette Irak'ın tamamı, Kürdistan Bölgesi ve Birleşmiş Milletler için çok önemli. Dolayısıyla 140. Madde konusunda ciddi bir ilerleme olacaksa beni orada göreceksiniz” diye konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli