Sudani: Kerkük'te sivillerin ölümüne neden olanlar tereddütsüz cezalandırılmalı

03-09-2023
Etiketler Irak Muhammed Şiya es-Sudani Kerkük
A+ A-

Haber Merkezi – Irak Başbakanı Sudani, Kerkük’te sivil halkın ölümüne neden olanların tereddütsüz bir şekilde yargılanması gerektiğini söyledi.

Irak Bakanlar Kurulu, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin başkanlığında toplandı.

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, toplantıda ülkede yaşanan son gelişmeler gözden geçirildi, hükümet programını uygulanması ele alındı.

Kerkük’te bir süreden beridir devam eden ve dün gerginliğe yol açan olaylar da Bakanlar Kurulunun gündemine geldi.

Sudani, Kerkük'teki tüm siyasi tarafların iç huzuru korumakla sorumlu olduklarını belirterek, kimsenin şiddet ve çatışma mantığına yönelmemesi gerektiğini söyledi.

Bu durumun Irak'ın genelini etkileyeceğini vurgulayan Sudani, dün verdiği talimatlara dikkat çekti.

Sudani, yetkililere yasaları uygulama ve halkın ölümüne neden olanları yargılama konusunda tereddüt etmemeleri gerektiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ile Heşdi Şabi güçleri Kürdistan Demokrat Partisi’ne ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Irak vilayetleri ve Kerkük’te 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından dün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Kürt göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olaylar esansında 4 kişi hayatını kaybederken 3’ü polis 15 kişi de yaralandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli