Irak bir yılda 36 baraj yapmayı planlıyor | Rudaw.net

Irak bir yılda 36 baraj yapmayı planlıyor

02-10-2023
Rûdaw
Etiketler Irak Baraj Su Kuraklık İklim
A+ A-

Azhi Rasul

Erbil (Rûdaw) – Irak resmi medyasında yer alan haberlere göre, Irak Su Kaynakları Bakanlığı, kuraklık ve su kıtlığıyla mücadele etmek amacıyla 2024 yılında ülke çapında 36 baraj inşa etmeyi planlıyor.

Irak Su Kaynakları Bakanı Aoun Diab, devlete ait el Sabah gazetesine verdiği demeçte, Irak'ın gelecek yıl içinde 36 baraj inşa etmeyi planladığını söyledi. Bakan Diab, ülkede dört yıl süren kuraklığın ardından bilimsel göstergelerin bu yıl sonbahar ve kış mevsimlerinde erken sağanak yağış öngördüğünü söyledi.

İlki, ülkenin kuzeybatısındaki Badia çölünde Şengal ve Rabia bölgeleri yakınındaki Abu Takiya barajı, ikincisi ise batı çöl bölgesindeki El-Masad barajı olmak üzere iki barajın inşaatına bu yıl başlanacak. Diab'a göre iki barajın inşaat tasarımları tamamlandı.

Ağustos ayında Irak Su Kaynakları Bakanlığı Sözcüsü Halid el-Şamali Rûdaw'a, Irak'taki mevcut su rezervlerinin 5 milyar metreküp ile ülke tarihindeki en düşük seviyede olduğunu söylemişti.

Kuraklık ve çölleşme tehlikesi Irak'ı ve bölgeyi tehdit ederken, su seviyelerindeki hızlı düşüş de ülkede yerel halkı, hayvancılığı ve tarım yaşamını tehdit ediyor.

Mart ayında Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da bir araya gelerek Irak'a su akışının artırılmasını istemişti. Erdoğan da Dicle Nehri'nden bir ay süreyle su akışı miktarının iki misline çıkarılacağını taahhüt etmişti.  

Irak Su Kaynakları Bakanlığı'nın geçen yılın sonuna doğru hazırladığı bir raporda, azalan su seviyeleriyle mücadele için acil önlemler alınmadığı takdirde Irak'ın iki ana nehrinin 2040 yılına kadar tamamen kuruyacağı öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler'e göre Irak, su ve gıda güvensizliği de dahil olmak üzere iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkeler arasında yer alıyor. Irak; azalan yağışlar, yüksek sıcaklıklar, atık ve yanlış yönetim nedeniyle ciddi bir su kıtlığıyla karşı karşıya. Kriz, Türkiye ve İran'da nehirleri tutan barajların ülkeye giren su hacminde önemli bir azalmaya yol açmasıyla daha da kötüleşiyor.

BM Çevre Programı (UNEP) uzun süredir Irak'taki su mevcudiyetinin 2025 yılına kadar yaklaşık yüzde 20 oranında azalacağı ve bunun tarım ve sanayi sektörlerinin uzun vadeli istikrarını tehdit edeceği konusunda uyarıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli