BAĞDAT - Barzani SOMO teklifini reddetti! (YENİLENDİ)

Bağdat (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Merkezi Irak Hükümeti heyetleri arasında devam eden toplantıda Başbakan Neçirvan Barzani’nin Bağdat’ın bir talebini reddettiği öğrenildi.

 

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, Başbakan Neçirvan Barzani, Bağdat’ın, Kürdistan Bölgesi petrolünü Irak Petrol Ajansı SOMO üzerinden ihraç edilmesi talebini Kabul etmedi.

 

Başbakan Barzani’nin, “Böyle bir beklentiye girmeyin. Bağdat bir yıldır Kürdistan Bölgesi’nin bütçesini kesmiş durumda. Kürdistan IŞİD’e karşı savaşıyor ve hergün gençlerimiz şehit düşüyor” yanıtını verdiği ifade edildi.

 

Rûdaw muhabiri, Başbakan Neçirvan Barzani’nin, “Kürdistan Bölgesi’nin yüzde 17’lik bütçe payı gönderilmezse, Kerkük petrolünü ihraç etmeyeceklerini ifade ettiği” belirtildi.

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Merkezi Irak Hükümeti heyetleri arasında bugün Bağdat’ta gerçekleşen toplantının birinci oturumu sona erdi.

 

Petrol ve bütçenin görüşüldüğü toplantının birinci oturumu sonrası kameraların karşısında geçen Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi ve Irak Müzakere Komisyonu üyesi Hüseyin Şehristani, basın mensuplarına görüşmeleri değerlendirdi.

 

Bir toplantıyla bütün sorunların çözülemeyeceğini yineleyen Dizayi, görüşmelerin devam edeceğini belirtti.

 

Kerkük petrol yataklarının Kürdistan Bölgesi’nin kontrolünde olduğunu reddeden Şehristani ise, “Kerkük için özel bir durum sözkonusu. Kerkük’ün ihraç edilen petrolünün geliri direkt olarak Bağdat’a verilmeli” dedi.