Irak: Hol Kampı ulusal güvenliğimiz için büyük tehdit

01-11-2022
Etiketler IŞİD Hol Kampı Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Ulusal Güvenlik Konseyi danışmalarından Said Ceyaşi,  Rojava’da IŞİD’li ailelerin tutulduğu Hol Kampı’nın Irak’ın ulusal güvenliği için büyük bir tehdit olduğunu söyledi.

Rûdaw’dan Hewraz Gulpi’ye konuşan Irak Ulusal Güvenlik Konseyi danışmalarından Said Ceyaşi Rojava’nın Haseke kentinde bulunan IŞİD’li ailelerin kaldığı Hol Kampı’nın Irak topraklarına sadece 13 km uzaklıkta olduğunu ve  Irak hükümeti olarak kampı ulusal güvenliklerine yönelik büyük bir tehdit olarak gördüklerini kaydetti.

Rojava yönetimi 50 ülkeden IŞİD ailelerinin kaldığı kampı boşaltacağını bu nedenle ülkelerin kamptaki vatandaşları geri alması çağrısında bulunmuşu.

Yedi ülkenin kampa yardım desteklerini sonlandırdığını dile getiren Said Ceyaşi ise kampın boşaltılacağını doğrulayarak, Hol Kampı’nda 19 binin 18 yaşın altında 8 bin aile olmak üzere toplam 30 bin Iraklının olduğunu sözlerine ekledi.

Ceyaşi, “Irak hükümeti kamp hakkında çok endişeli ve uluslararası topluma kampı dağıtması için baskı yapıyor. Uluslararası toplum sorumluluk almalı” şeklinde değerlendirdi.

Kampın boşaltılaması için Irak’ında aralarında yer aldığı BM bünyesinde 38 ülke ve 11 uluslararası kuruluşun katılımıyla bir komite oluşturulduğunu hatırlatan Irak Ulusal Güvenlik Konseyi danışmalarından Said Ceyaşi, “Bu çalışmalar doğrultusunda bugüne kadar Hol Kampı’ndaki Iraklı aileler 7 konvoy halinde ülkelerine getirildi. Irak toplam 550 aileyi geri aldı” ifadelerini kullandı.

Ailelerin rehabilitasyona tabi tutulduktan sonra kayıtlı oldukları kentlerde entegrelerinin sağlandığını kaydeden Ceyaşi, “Irak bu ailelerin geri alınması konusunda büyük bir sorumluluk almıştır. Uluslararası toplumun da bu konuda sorumlusu yaklaşmması gerekir” dedi.

Hol Kampı’nın Irak için ciddi bir tehdit olduğunu dile getiren Irak Ulusal Güvenlik Konseyi danışmalarından Said Ceyaşi şunları söyledi:

“Irak Nisan 2022’de uluslararası bir konferansta kampın boşaltılması yönünde alınan karara uydu.  Karar ardından Fransa, Almanya, Avustralya, Kanada, Kosova ve Kazakistan'ın da bulunduğu yedi ülke Hol Kampı’na insani yardımları kesti. Irak uluslararası topluma kampın sağlıklı bir şekilde tahliye edilmesi yönünde baskılarını sürdürüyor. Çünkü Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke kentindeki kamp Irak sınırına sadece 13 kilometre uzaklıkta. Irak kampı kendi ulusal güvenliği için büyük bir tehdit olarak görüyor.”

Ceyaşi kampın tahliye edilmesi için Irak’ın tek başına sorumluluk üstlenmesinin yeterli olmayacağına dikkat çekerek,  “vatandaşlarını geri almak uluslararası toplumun ve ülkelerin görevidir” dedi.

Hol Kampı’ndaki Iraklı aileler Ninova Vilayeti’ndeki Cada’ya naklediliyor.

IŞİD’li kadınları ile çocukların kaldığı kampta 70 binden fazla insanın kaldığı tahmin ediliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli