Erbil (Rûdaw) - Irak hükümeti ve İngiliz enerji şirketi (British Petroleum) BP arasında Kerkük'teki 4 petrol sahasının rehabilite edilmesi ve geliştirilmesi konusunda mutabakat zaptı imzalandı.
Irak Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin hazır bulunmasıyla Irak ve İngiliz BP şirketi arasında Kerkük'teki 4 petrol sahasının rehabilite edilmesi ve geliştirilmesi konusunda mutabakat zaptına imza atıldı.
Mutabakat zaptı, Irak adına Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani ve BP şirketi CEO'su ve temsilcisi Murray Auchincloss tarafından imzalandı.
Kerkük'teki Baba Gurgur, Avana, Bay Hasan, Cembur ve Khebbas sahalarının rehabilite edilip geliştirilmesini içeren mutabakat zaptının ayrıca, her iki tarafın anlaşmasıyla diğer keşif alanları üzerinde çalışma olasılığını da içerdiği aktarıldı.
Irak hükümetinin, bu bölgedeki petrol üretimi, gaz ve güneş enerjisi yatırımlarını artırmak ve geliştirmek amacıyla enerji alanında gelecek vaadeden fırsatlara en iyi şekilde yatırım yapmayı amaçladığı kaydedildi.
Rûdaw’a konuşan Petrol alanlarındaki faaliyetleri gözlemleyen Şeffaflık Örgütü Runbin’in Başkanı Yadgar Sadiq Gelali, "Mutabakat Kerkük'teki sahaların geliştirilmesine yöneliktir, bu sahalar eski olduğu için Irak hükümeti bunları iyileştirip üretimlerini artırmak istiyor" dedi.
"İngiliz şirketi daha önce bölgede çalışmış, bölgenin coğrafyasını biliyor ve tecrübesi var" diyen Gelali, mutabakatın daha önceki anlaşmaların bir uzantısı mı yoksa farklı mı olduğunun belli olmadığını ancak amaç Kerkük'teki petrol üretimini artırmak olduğunu aktardı.
2013 yılında Kerkük petrol sahalarının geliştirilmesi ve üretimin artırılması amacıyla Irak hükümetiyle bir sözleşme imzalayan ancak 2014 yılında IŞİD'in işgalinden sonra çalışmalarını durdurmak zorunda kalan İngiliz şirket, 16 Ekim 2017 saldırılarının ardından tekrar Kerkük'e dönmüştü.
BP Şirketi, Irak hükümetiyle 100 milyon dolarlık sözleşme konusunda nihai bir anlaşmaya varmaması nedeniyle 21 Aralık 2020'de Kerkük'teki faaliyetlerini askıya almıştı.
Şirket, üretimin 1 milyon varile çıkarılmasının planlanmasının ardından geri çekilmişti.
Şu anda Kerkük petrol sahalarının günlük üretimi 370 bin varil olup, bunun büyük kısmı Beyci (Selahaddin) rafinerisine, bir kısmı da Kerkük rafinerisine gidiyor, geri kalanı ise Ürdün’e ihraç ediliyor.
Diğer taraftan dün Rûdaw’a konuşan Irak Petrol Bakanlığı’ndan bir kaynak, Kerkük petrolünün Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı üzerinden ihraç edilmesinin beklendiğini ancak bunun Irak ile Türkiye arasında varılması öngörülen anlaşmaya bağlı olduğu açıkladı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın