Irak Dışişleri Bakanı: Diplomatik misyonları korumaya kararlıyız

01-08-2023
Rûdaw
Etiketler Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Kuran-ı Kerim İsveç Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Sadr Hareketi yanlılarının Bağdat'taki İsveç Büyükelçiliği’ni ateşe vermesinden iki hafta sonra yaptığı açıklamada, ülkedeki diplomatik misyonları koruma sözü verdi.

Fuad Hüseyin, İsveç ve Danimarka'da Kur’an-ı Kerim’in yakılmasıyla ilgili tekrarlanan olayları tartışmak üzere düzenenen İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında yaptığı konuşmada, "Irak, diplomatik misyonları koruma sözü verdi ve misyonları koruma taahhüdünde bulundu" dedi.

Iraklı bir mülteci olan Salwan Momika'nın Haziran ayı sonlarında Stockholm'de Kur’an-ı Kerim’i yakması, dünyadaki Müslümanların öfkesini çekmişti. Söz konusu olay nedeniyle Irak, İsveç ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr’ın çağrısıyla toplanan göstericiler Bağdat’ta İsveç Büyükelçiliği’ni ateşe vermişti.

Fuad Hüseyin, Bağdat'ta yapılan gösteriyle ilgili de “Irak, halkına (diplomatik misyonları koruma) taahhüdünü ihlal etmeyecek şekilde, düşüncelerini özgürce ifade etme fırsatı (verilmiştir)” dedi.

Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada ise; İsveç ve Danimarka, Kur’an-ı Kerim yakma eylemlerine karşı güçlü adımlar atmaya çağrıldı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom da, hükümetinin tutumunun açıkça “İslamofobik eylemlere” karşı olduğunu ve Stockholm'ün örgütün üye devletleriyle işbirliğine bağlılığını sürdürdüğünü söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli