Reisi: Biden ile görüşmenin faydası olmaz

19-09-2022
Rûdaw
Etiketler İran Reisi ABD Nükleer Anlaşma Biden İran Cumhurbaşkanı
A+ A-

Haber Merkezi - İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 2015 nükleer anlaşmasını canlandırma çabaları sürerken, BM Genel Kurulu nedeniyle gideceği New York’ta, ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelmeyeceğini söyledi.

ABD TV kanalı CBS’te yayınlanan “60 Dakika" programına katılan Reisi, ABD Başkanı Biden ile görüşme ihtimali olup olmadığı sorusu üzerine, "Böyle bir görüşmenin olacağını düşünmüyorum. Onunla bir araya gelmenin veya konuşmanın faydalı olacağına inanmıyorum” dedi.

Reisi, bugün erken saatlerde New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak üzere başkent Tahran'dan ayrıldı. İran’dan yapılan resmi açıklamaya göre Reisi’nin, Genel Kurul’da bir konuşma yapması ve bazı devlet başkanlarıyla görüşmesi bekleniyor.

2015’te İran ile imzalanan ve daha sonra Donald Trump yönetimindeki ABD’nin tek taraflı olarak çekildiği nükleer anlaşmaya geri dönmeye çalışan Biden yönetimi ile eski Donald Trump arasında bir karşılaştırma yapan Reisi, "gerçekte bir değişiklik görmediğini" söyledi.

Reisi, "ABD'deki yeni yönetim, Trump yönetiminden farklı olduklarını iddia ediyor. Bize mesajlarında bunu söylediler. Ama gerçekte herhangi bir değişikliğe tanık olmadık" diye konuştu.

Tahran ve Washington, bir yılı aşkın süredir, İran'ın nükleer programını engelleyen 2015 nükleer anlaşmasına geri dönüşü güvence altına almayı amaçlayan görüşmelerde bulunuyorlar. İran, anlaşmanın yeniden sağlanması karşılığında ABD'den kendilerine dönük yaptırımların kaldırmasını talep ediyor.

İbrahim Reisi ayrıca, ABD'den anlaşmadan bir daha çekilmeyeceklerine dair garantide bulunmasını da şart koştuklarını söyledi.

Adı, Kasım 2019'dan beri ABD’nin yaptırım uyguladığı İranlı kişiler listesinde yer alan Reisi, koronavirüs salgını nedeniyle geçen yılki BM Genel Kurulu’na video konferans yöntemiyle katılmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli