BAE: İran'ı nükleer programının barışçıl olduğu konusunda güvence vermeye çağırdı

Haber Merkezi - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) Tahran'ın işbirliği eksikliğini kınamasının ardından, İran'ı nükleer programının barışçıl olduğu konusunda güvence vermeye çağırdı.

BAE'nin IAEA daimi temsilcisi Hamad Al Kaabi, kendi nükleer programlarıyla ilgili bir basın toplantısında AFP'nin sorusuna verdiği cevapta, İran'ı "UAEA ile yakın işbirliği yapmaya" ve "bölgesel ve uluslararası ülkelere nükleer programının barışçıllığı konusunda güvence vermeye" çağırdı.

BAE, Arap dünyasında, nükleer enerji santraline sahip ilk ülke konumunda. Ülke, Basra Körfezi'nin hemen karşısında, kıyı kenti Buşehr'de nükleer santrale ve tartışmalı bir uranyum zenginleştirme programına sahip olan İran'ın karşısında yer alıyor.

Kaabi'nin açıklamaları, İran'ın bu ay nükleer tesislerini izleyen bazı IAEA kameralarının bağlantısını kesmesinin ardından, ABD ve Avrupa ülkelerinin Tahran'la görüşmeleri durdurmasından kısa süre sonra geldi.

ABD ve bazı AB ülkeleriyle 2015 yılında yapılan bir anlaşma, İran'a nükleer silah geliştiremeyeceğine dair garantiler karşılığında yaptırımlardan kurtulma sağladı.

2018'de Donald Trump yönetimindeki ABD, nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi. İran da kendi taahhütlerinden caymaya başladı.

Trump’ın ardından seçilen ABD Başkanı Joe Biden ise; İran verdiği taahhütlere uyduğu sürece anlaşmayı tekrar benimsemeye hazır olduğunu söyledi.

BAE defalarca nükleer emellerinin "barışçıl amaçlar" için olduğunu söyledi ve herhangi bir zenginleştirme programı veya nükleer yeniden işleme teknolojisi geliştirmeyi reddetti.

Ayrıca, tesisin 40'tan fazla uluslararası inceleme ve denetim görevini memnuniyetle karşıladığının altını çizerek, güvenlik konusundaki endişeleri ortadan kaldırmak için harekete geçti.