Nazım Debağ: Seçimler Tahran-Erbil ilişkilerini etkilemeyecek

18-06-2021
Rûdaw
Etiketler Nazım Debağ Kürdistan İran Cumhurbaşkanlığı seçimleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nin Tahran Temsilcisi Nazım Debağ, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin Tahran-Erbil ilişkilerini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

İran bugün 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için sandık başına gidiyor.

625 kilometrelik bir sınıra sahip olan Kürdistan Bölgesi ile İran arasında 7 sınır kapısı bulunuyor.

Nazım Debağ, İran’daki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin Erbil-Tahran ilişkilerini olumsuz etkilemeyeceğini belirtti.

Debağ, “Kürdistan Bölgesi’nin İran İslam Cumhuriyeti ile coğrafi, siyasi, ekonomik ve güvenlik ilişkileri bulunuyor. İki tarafında yardımlaşmaya ihtiyacı var. İran’daki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin tarafların ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum” dedi.

Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini geliştirmek isteyen İran’ın başkent Erbil ve Süleymaniye’de konsoloslukları bulunuyor.

İran’ın Erbil Başkonsolosu Nesrullah Reşnudi, “İran’ın dış siyaseti açık ve bellidir. Kanuni yetkilere göre kararlar alınıyor ve dış siyaset buna göre şekilleniyor” ifadelerini kullandı.

İran’ın Süleymaniye Konsolosu Mehdi Şuşteri ise, Kürdistan Bölgesi ile kültürel, siyasi, ekonomik ve ticari olmak üzere farklı alanlarda iyi ilişkilere sahip olduklarını kaydetti.

Mehdi Şuşteri, “Kürdistan Bölgesi ile 7 sınır kapımız var. Irak ve Kürdistan Bölgesi ile iyi ilşkilerimiz ve ticaretimiz var. Bundan dolayı da kim Cumhurbaşkanı olursa komşularla iyi ilişkilere sahip olma siyaseti devam edecek” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli