İran, Kral Selman’ı Tahran’a davet etti

17-04-2023
Rûdaw
Etiketler Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz İran Davet
A+ A-

Haber Merkezi - İran, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'i, geçen ayki görüşmenin ardından ülkeyi ziyaret etmeye resmen davet etti.

İran ve Suudi Arabistan 11 Mart'ta Çin'in arabuluculuğunda 7 yıl sonra yeniden diplomatik ilişki kurmaya başladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, bugün düzenlediği haftalık basın toplantısında Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin "Kral Selman’ı bir mektupla Tahran'ı ziyaret etmeye davet ettiğini" söyledi.

Sözcü, Kral Selman'ın Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi ülkesine davet ettiğini hatırlatarak İran’ın da aynı daveti resmi olarak Kral Selman'a yaptığını kaydetti.

Kenani basın toplantısı sırasında, Pekin'in aracılık ettiği anlaşmada bahsedildiği üzere her iki ülkenin büyükelçilik ve konsolosluklarının 9 Mayıs'a kadar yeniden açmayı umduğunu da dile getirdi.

Çin'in aracılık ettiği yakınlaşma, Irak'ın iki yıl süren arabuluculuğunun ardından gelmişti. Bağdat daha önce 2021'de başlayan ve iki ülkeyi Pekin'de varılan nihai anlaşmaya yaklaştıran beş turluk müzakereye ev sahipliği yapmıştı.

Tahran ve Riyad'ın üst düzey diplomatlarının 6 Nisan'da Çin'de bir araya gelmesinin ardından konuşan Kenani, "Dışişleri bakanları düzeyindekiler de dahil olmak üzere iki ülkenin yetkililerinin karşılıklı ziyaretlerinin yakında gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Çin'in başkenti Pekin'de bir araya gelmiş ve iki ülke büyükelçiliklerinin yeniden açılması, uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmıştı.

Şii nüfusun çoğunlukta olduğu İran ile Suudi Arabistan, İran İslam devriminin ardından 1979'dan beri gemel olarak gergin bir ilişkiye sahip oldu.

Her iki ülke şu an akadar çeşitli çatışma bölgelerinde, özellikle Yemen’de farklı grupları destekledi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli