Rojhılat ve İran'da gösteriler 29'uncu gününde devam etti

15-10-2022
Etiketler İran Rojhılat Jina Emini
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İran ahlak polisinin gözaltına aldıktan sonra hayatını kaybeden Jina Mehsa Emini’nin ölümünden sonra başlayan gösteriler 29'uncu gününde Rojhılat ve İran’ın birçok kentinde devam etti.

Rojhılatın Mahabad, Sine ve Saqız kentlerindeki gösteriler devam ediyor.

Ülkenin birçok kentindeki üniversitelerde yapılan protestolarda yönetim karşıtı sloganlar atılırken gözaltındaki öğrencilerin bırakılması ve gözaltı işlemlerinin durdurulması talep edildi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Beheşti, Allame Tebatebai, Tahran İlim ve Kültür, Kirmanşah Razi, İsfahan Sanat ile Tahran Sure üniversitelerinde öğrenciler kampüs içinde gösteri düzenleyerek Emini’nin ölümü sonrası başlayan gözaltılara tepki gösterdi.

Reşt Azad Üniversitesi öğrencileri ise caddede yönetim karşıtı sloganlar atarak yürüyüş yaparken Tahran Nasreddin Tusi öğrencileri de “Savaşacağız, öleceğiz, İran'ı geri alacağız" şeklinde slogan attı.

Öte yandan gösterilerin sıçradığı diğer bir kent ise Erdebil oldu. Sosyal medyada Erdebil kentindeki gösterilerde İran bayrağı yakıldığı, kız öğrencilerinin protesto ettiği bir okula giren güvenlik güçlerinin öğrencilere şiddet uyguladığı görüldü.

Diğer yandan sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre Rojhılat’ın  Saqız kentinde esnafın protestoları desteklemek için bugün kepenk kapattığı görüldü.

Dün akşam da Yezd eyaletindeki göstericiler ateş yakarak yolu trafiğe kapatırken Huzistan’ın Lali kentindeki göstericiler sokağa çıkıp yönetim karşıtı sloganlar attı.

Rudaw'ın edindiği bilgiye göre, Rojhılat’ın Mahabad kentinde ise göstericiler Çarçıra Meydanı, Şapur Caddesi, Azadi Meydanı ve diğer birçok yerde toplandı.

İran güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı, göstericilerin üzerine ateş açtığı ve çok sayıda vatandaşı yaraladığını bildirildi.

İran yönetiminin ayrıca daha fazla göstericilerin protesto yerlerine ulaşmasını ve protestolara katılmasını engellemek için internet hizmetlerini askıya aldığı öğrenildi.

Öte yandan Rojhılatlı Kürt repçi Xatar sosyal medya üzerinden paylaştığı bir videoda Sine kentinde İran güvenlik güçlerini göstericileri doğrudan hedef alarak ateş açtığını ve kentte “toplu katliam” yaşandığını duyurdu. 

Sine’de yaşananlara dikkat çekmek için instigram hesabından paylaşım yapan Kürt sanatçı güvenlik güçlerinin İran’ın diğer kentlerindeki göstericilere müdahalesi ile Kürt şehirlerindeki gösterilere müdahalesi arasında büyük fark olduğunu söyledi. Sanatçı Kürt kentlerinde güvenlik güçlerinin silah kullandığını belirtti.

Xatar güvenlik güçleri tarafından kuşatmaya alınan Sine kentinde büyük katliamlar yaşandığından endişe duyduğunu belirtti.

Ölü sayısı yüzleri buldu

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, şimdiye kadar gösterilerde en az 23'ü çocuk olmak üzere 144 sivil öldürüldü. Örgüt, İran hükümetinin rastgele bir baskı başlattığını söylüyor.

Norveç merkezli Hengaw İnsan Hakları Örgütü ise İran’ın 17 eyaletinde gerçekleşen gösterilerde 31’i çocuk, 8'i kadın 176 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Hengaw’a göre kentlere göre göstericilerin ölüm bilançosu şu şekilde: Sistan ve Belucistan vilayetlerinde ölenlerin sayısı 88, Mazandaran 15, Tahran 11, Sine 11, Urmiye 10 ve Gilan’da 10 gösterici yaşamını yitirdi. Hengaw gösterilerde 2’si kız 31 çocuk ve reşit yaşta olmayan sivillerin öldürüldüğünü kaydetti.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli