Haber Merkezi - İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Halepçe'ye yönelik kimyasal saldırının 36'ncı yıl dönümünde yayımladığı mesajda, "Halepçe trajedisi hiçbir zaman unutulmayacak bir yaradır. Trajedi, Batı'nın insan hakları kavramı konusunda farklı standartlara sahip olduğunu gösterdi" dedi.
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani, X hesabından Halepçe Soykırımına ilişkin bir açıklama yayımladı.
Kenani "16 Mart, Baas rejiminin masum Halepçe halkına kimyasal silahlarla düzenlediği vahşi saldırının, bir şehrin kaderinin saniyeler içinde değiştiği, 10 binden fazla insanın zehirli gaz solumasından öldüğü gündür” dedi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü mesajının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Daha önce kimyasal silahlarla saldırıya uğrayan ve ardından bu tarihi trajedinin yaralılarına kucak açan Halepçe halkı ve İran sınırındaki şehirlerin halkı için, o kara ve iflah olmaz gün hiçbir zaman unutulmayacaktır.
"Baas rejiminin, bu insanlık dışı silahların kullanımının yasaklanmasına rağmen bazı Avrupa ülkeleri sayesinde kimyasal bomba geliştirmeyi başardığını hatırladığımızda, Halepçe'nin tarihteki acı trajedisini hatırlamak daha da zorlaşıyor. İran güçlerine karşı dayatılan savaşta ve son olarak Kuzey Irak halkını cezalandırmak için bunu birkaç kez kullandı.
Bazı Batılı ülkelerin Baas rejiminin kimyasal silah tedariki ve kullanımına verdiği destek ve tepki, Halepçe ve Serdeşt halkının yaralarından ve acılarından çok daha acı vericiydi."
16 Mart 1988'de dönemin Irak hükümeti Halepçe'yi kimyasal gazlarla bombaladı, yaklaşık 5.000 kişi yaşamını yitirdi, 10.000'den fazla kişi de yaralandı.
Daha önce 28 Haziran 1987'de Baas rejimi Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Serdeşt şehrini bombalamıştı. İran hükümetinin resmi açıklamasına göre 110 sivil yaşamını yitirdi ve 1.500 kişi yaralandı. Ancak Serdeşt Kimyasal Mağdur Hakları Savunma Konseyi'ne göre 120 kişi yaşamını yitirdi ve 8 binin üzerinde kişi yaralandı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın