İran ‘casusluk’ ile suçladığı Polonyalı profesörü serbest bıraktı

15-01-2023
Rûdaw
Etiketler İran Polonya Casusluk Maciej Walczak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Polonya Dışişleri Bakanlığı, iki yıl önce İran'da casusluk suçlamasıyla tutuklanan Polonyalı Prof. Maciej Walczak'ın serbest bırakılarak Polonya'ya döndüğünü duyurdu.

Konuyla ilgili Polonya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Bu hedefe ulaşmak geçen yıl Polonya'nın diplomatik ve konsolosluk hizmetlerinin önceliklerinden biriydi" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau'nun İranlı mevkidaşı Amir Abdullahiyan ile Walczak'ın serbest bırakılması için bizzat görüşmelerde bulunduğu kaydedildi.

İran’da “Casusluk yapmak” ve "yasaklı bölgelerden" toprak örnekleri almak” gibi eylemlerden dolayı ülkedeki bir dizi yabancı diplomat geçen yıl Temmuz ayında Devrim Muhafızları tarafından tutuklanmıştı.

Bunun üzerine tutuklananlar arasında bulunan Walczak, medya tarafından "Siyonist rejimle bağlantılı" bir üniversitede çalışmakla suçlanmıştı.

İran’da, batıdan tavizler koparmak ve pazarlık kozu olarak kullanmak üzere; “yabancı hükümetler adına casusluk yapmak”la suçlanan çok sayıda yabancı uyuklu kişi, halen cezaevlerinde bulunuyor.

İran İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Perşembe günü yayınladığı küresel hak ihlallerine ilişkin yıllık raporda, İran'ı adil olmayan yargılamalar yapmak ve baskı altında ifade almakla suçlamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli