Reisi kabinesini Meclis'e sundu; listede iki Kürt bakan da var
Haber Merkezi - İran'da 5 Ağustos'ta yemin ederek göreve başlayan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, kabine listesini Meclise sundu. Reisi, İletişim ve Bilgi Teknolojisi ve Kooperatifler, Çalışma ve Sosyal Refah Bakanlığı’na iki Rojhılatlı bakanı aday gösterdi.
İran Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, muhafazakar kimliğiyle bilinen Reisi, kabinesinde yer almasını istediği 19 ismi Meclise sundu.
Reisi'nin Meclise sunduğu kabine listesinde yer alan tüm isimlerin muhafazakar olması dikkat çekti.
Kabinede Dışişleri Bakanı olarak muhafazakar kimliğiyle tanınan Hüseyin Emir Abdullahiyan aday gösterildi.
Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde bir süre Bahreyn Büyükelçisi olarak görev yapan Abdullahiyan, daha sonra Ahmedinejad ve Hasan Ruhani dönemlerinde Arap ve Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı yaptı. Abdullahiyan, şu anda Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Özel Yardımcılığı görevini yürütüyor.
Devrim Muhafızları Ordusuna yakın görülen ve Batı'ya karşı mesafeli politikaları destekleyen Abdullahiyan, Meclisten güvenoyu alması halinde nükleer anlaşmayı canlandırmak için Batı ile sürdürülen müzakerelere yön verecek.
Cumhurbaşkanı Reisi'nin sunduğu listede, İran'ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nün eski komutanı ve Ahmedinejad döneminin Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, İçişleri Bakanı olarak yer aldı.
İstihbarat Bakanlığına ise Meşhed kentindeki İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfının eski başkanı İsmail Hatib aday gösterildi.
Savunma Bakanlığı için Tuğgeneral Muhammed Rıza Aştiyani'nin aday gösterildiği listede, Ulusal Gaz Şirketi Genel Müdürü Cevad Ovji ise Petrol Bakanı olarak yer aldı.
Yol ve Şehircilik Bakanlığına da ABD'nin yaptırım listesinde yer alan eski Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından ve Ahmedinejad döneminin Petrol Bakanı Rüstem Kasımi aday gösterildi.
İki Kürt bakan da var
Meclise sunulan bakanlar içerisinde Şii mezhebine mensup Rojhılatlı iki Kürt bakan da yer alıyor.
Bunlardan biri İletişim ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı için önerilen İsa Zarepur.
1980 Kirmaşan doğumlu Zarepur, 2003 yılında Kirmaşan Razi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldu.
Daha sonra 2006 yılında Tahran Sanaati Şerif Üniversitesinde master yapan Zarepur, doktorasını Avusturya’nın başkenti Sidney’de bitirdi. Zarepur İran Kültür ve İrşad Bakanlığı’nda görev yaptı. Reisi tarafından 2019 yılında Yargı Erki Başkanlığı’nda Veri ve Teknolojik İşler Bölümü Başkanlığına atandı.
Listede yer alan diğer bir Kürt bakan adayı ise Kooperatifler, Çalışma ve Sosyal Refah Bakanlığı için önerilen Höccetullah Abdulmeliki.
Aslen Sine kenti nüfusuna kayıtlı olan Abdulmeliki 1961 yılında doğdu. İmam Sadık ĞÜniversitesi Bilim Kurulu üyesi olan Abdulmeliki 2016-2019 yılları arasında Maliye ve Ekonomi Bakanlığı’nda danışmanlık yaptı.
Kadın bakana yer verilmeyen kabine listesinin, muhafazakarların çoğunlukta olduğu Mecliste bir hafta sürecek görüşmelerin ardından güvenoyuna sunulması bekleniyor.
Meclis’e sunulan bakanların isimleri şöyle:
Petrol Bakanlığı Cevad Ovci
İçişleri Bakanlığı Ahmed Vahidi
Ekonomik İşler ve Maliye Bakanlığı İhsan Handuzi
İstihbarat Bakanlığı Hüccetülislam Hatib
Kültür ve İslami İrşad Bakanlığı Muhammed Mehdi İsmaili
Tarım Bakanlığı Cevad Sadatinejad
Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanlığı İzzetullah Zerğami
Spor ve Gençlik Bakanlığı Hamid Seccadi
Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı Rıza Fatimi Emin
Adalet Bakanlığı Emin Hüseyin Rahimi
Enerji Bakanlığı Ali Ekber Mehrabiyan
Dışişleri Bakanlığı Hüseyin Emir Abdullahiyan
Eğitim Bakanlığı Hüseyin Bağgoli
Kooperatifler, Çalışma ve Sosyal Refah Bakanlığı Höccet Abdulmeliki
Sağlık, Tedavi ve Tıp Eğitimi Bakanlığı Behram Aynullahi
Yol ve Şehircilik Bakanlığı Rüstem Kasımi
Savunma Bakanlığı General Muhammed Rıza Garayi Aştiyani
Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı Muhammed Ali Zülfi Gül
İletişim ve Bilgi Teknolojisi İsa Zarepur