ROJHILAT ve İRAN'daki gösteriler dördüncü haftasında devam etti

Erbil (Rûdaw) – Jina Emini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alınması ardından yaşamını yitirmesi ile patlak veren gösteriler dün gece de devam etti. Rojhılat’ın Sine, Saqiz, Mahabad ve  Ciwanro kentlerinde göstericiler bir çok yerde kontrolü sağladı. Urmiye, İlam, Bokan, Kirmaşan ve Dûrûdê’de, İran’ın büyük kentlerinde gösteriler devam etti. Açılan ateş sonucu 4 kişi yaşamını yitirdi. 

Jina Emini’nin öldürülmesi ardından başlayan gösteriler 22’nci gününde Rojhılat’ın bir çok kenti ve İran şehirlerinde devam etti. Gösterilerde “Jin Jiyan Azadi”, “Dikdatöre ölüm” sloganları atıldı. Göstericiler ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

Rûdaw’a konuşan Hengaw İnsan hakları Örgütü Sözcüsü Jila Mostajer, dün gece güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu Sine’de 3, Meşed’de ise 1 göstericinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

 Jila Mostajer dördüncü haftasına giren İran ve Rojhılat’taki gösterilerde 180’inin üzerinde ölü olduğunu hayatını kaybedenlerden 165'inin kimliğinin tespit edildiğini belirtti.

Rojhılat’ın Sine ve Saqiz kentinlerinde dün gece büyük bir gösteri gerçekleşti. Sokağa dökülen göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Sine’de yüksek yerlere yerleşen nişancıların açtığı ateş sonucu 3 kişi yaşamını yitirdi. Hengaw, Peyman Mînberî ve Daryûş Elîzade isimli 2 gencin kimliklerini tespit ettiğini kaydetti.

Saqiz ve Sine kentlerinde göstericiler caddelere bariyerler kurarak güvenlik güçlerinin bazı mahallelere girmesini engelledi. Sine’de 12 mahelle göstericiler tarafından kontrol edildi. Saqiz’da güvenlik güçleri bir okula ateş açtı ve 2 kadın öğretmen yaralandı.

Urmiye, Mahabad, Bokan ve Ciwanro kentlerindeki gösterilerde güvenlik güçleri ile göstericiler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi.  Ciwanro’da göstericilerin üzerine ateş açıldı. Burada yaralı ve hayatını kaybedenlerin olduğundan bahsedildi. Ancak net bir bilgi elde edilemedi.

Loristan Eyaleti’nin Dûrûd kentindeki gösterilerde göstericiler bir çok caddeye barikat kurdu. İlam’da esnaf kepenk kapattı, insanlar iş yerlerine gitmedi.

İran’ın bir çok kentinde dün gece gösteriler devam etti. Tahran, Kerec, İsfehan, Meşhed, Şiraz, Erak, Şahîn Şehr ve Kaşan’da gösteriler düzenlendi.

En kapsamlı gösteriler başkent Tahran’da gerçekleşti. Kentin Haşimi, Rudeki, Felah, Nazi Abad, Şerieti, Tahran Pars, Hasanhan Kalesi, Veli Esr, Ekbatan, Azadi, Lalêzar, Seadet Abad semtlerinde gösteriler vardı. Bazı semtlerde esnafın kepenk kapattığı ve öğrencilerin okulu boyukot ettiği bildirildi.

Tahran’da sabah saatlerine kadar devam eden protestolarda göstericiler Nazi Abad, Ekbatan ve Veli Esr semtlerinde kontrolü sağladığı belirtildi