İran ve Rojhılat'ta son 3 ayda 5 bin öğrenci zehirlendi
Haber Merkezi - Genellikle kız okullarında 3 ayı aşkın süredir toplu zehirlenme vakalarının görüldüğü İran ve Rojhılat'ta şimdiye kadar 230 okulda 5 binden fazla öğrencinin zehirlendiği duyuruldu.
İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, İran Meclisi Zehirlenme Vakalarını Araştırma Komisyonu Üyesi Muhammed Hasan Asferi, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Asferi, toplu zehirlenme vakalarına ilişkin dün İstihbarat, İçişleri, Eğitim, Sağlık Bakanlıkları ile Devrim Muhafızları ve polis teşkilatı temsilcilerinin katılımıyla toplantı yapıldığını söyledi.
Toplantıda sunulan raporlara değinen Asferi, 30 Kasım 2022'den bu yana 25 eyaletteki 230 okulda 5 binden fazla kız ve erkek öğrencinin zehirlendiğini açıkladı.
Zehirlenmelerin sebebinin tespit edilmesi için çeşitli testlerin yapıldığını belirten İranlı yetkili, zehrin türü ya da kaynağının tespit edilemediğini ve araştırmaların devam ettiğini ifade etti.
Asferi, yüzde yüz doğrulanmayan bilgilere göre bazı yerlerde çürük meyve kokusuna benzer gaz yayılımı olduğuna yönelik ifadelerin olduğunu belirtti.
Araştırma Komisyonu Üyesi Asferi, Sağlık Bakanlığının olayı ciddi bir şekilde takip ettiğini ve Bakanlıktan gelecek sonuçları beklediklerini sözlerine ekledi.
İran ve Rojhılat'ta kız okullarındaki zehirlenme vakaları
İran ve Rojhılat'ta 30 Kasım 2022'den bu yana genellikle kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda toplu zehirlenme vakaları yaşanıyor. Öğrencilerde, solunum sıkıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma gibi belirtiler görülüyor.
Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, şüpheli zehirlenme olaylarını araştırmak üzere 1 Mart'ta İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi ve İstihbarat Bakanı İsmail Hatib ile Sağlık Bakanı Behram Aynullahi'yi görevlendirmişti.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Rojhılat ve İran'da öğrencilerin "zehirlenmesini", "toplumda huzursuzluk yaratmak, kamuoyunu çarpıtmak ve çocukları kışkırtmak" amaçlı olduğunu söyleyerek bu durumun "yeni bir düşman komplosu" olarak nitelendirdi.
Rejim muhaliflerinin iddiasına göre, toplu zehirlenme vakalarının ardında, kadınların başını çektiği Jina Mahsa Emini gösterilerinin intikamını almak isteyen İran yönetimi içindeki bazı radikal gruplar bulunuyor.
Tahran yönetimine yakın kaynaklar ise olayda, halkı yönetime karşı kışkırtmayı amaçlayan rejim karşıtı unsurların parmağının bulunduğunu öne sürüyor.
Pazar günü İran ve Rojhılat'ın bazı şehirlerinde yüzlerce öğrenci "zehirlendi". İran televizyonuna göre, yalnızca Kirmanşan vilayetinde 90 öğrenci zehirlendi.
Kermanşan Tıp Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ebrahim Shakiba, son günlerde hiçbir öğrencinin sağlık sorunu yaşamadığını ve tüm öğrencilerin durumlarının iyi olduğunu söyledi.
Öğrencilerin zehirlenmesi ilk üç ay önce Kum'da başladı, ancak son iki gün içinde İran'ın çoğu vilayetine ve Rojhılat'a sıçradı.
Öğrencilerin zehirlenmesi ailelerin protestolarına yol açtı ve Cumartesi günü özellikle Tahran'da insanlar eğitim kurumlarının önünde toplandı.
İran parlamentosunun Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Shahryar Haidari, "Öğrencilerin çoğu okula geri dönerlerse sorun yaşayacaklarından korkuyor ve endişeleniyor" dedi.