Kürt mahkum hapishanede ‘dövülerek’ öldürüldü

04-11-2021
Etiketler Husrev Cemalifer Sine Cezaevi Mahkum İran İnsan Hakları Aktivistleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojhılat’ın Sine kentindeki hapishanede, Husrev Cemalifer isimli mahkumun görevliler tarafından “dövülerek” öldürüldüğü bildirildi. Ancak cezaevi yetkilileri, Cemalifer’in intihar ettiğini savundu.

İran İnsan Hakları Aktivistleri (HRAI) resmi sitesinde yer alan habere göre, “iki kişiyi öldürdüğü” için 3 yıldır Sine Cezaevinde tutulan ve hakkındaki mahkeme kararı henüz kesinleşmeyen Husrev Cemalifer (26) isimli Kürt mahkum, 2 Ekim 2021 tarihinde yaşamını yitirdi.

Cemalifer’in cezaevi görevlileri tarafından kafasına aldığı darbe sonucu öldüğünü aktaran cezaevinden bir kaynak, mahkumun dövüldükten sonra erken hastaneye kaldırılmadığını savundu.

Anca Sine Cezaevi yetkilileri, Cemalifer’in ilaç almak kaydıyla intihara kalkıştığını ileri sürdü.

Rojhılat İnsan Hakları Örgütü (Hengaw) da Cemalifer’in intihar ettiğini gösteren herhangi bir delil bulunmadığını aktardı.  

Hengaw’ın hazırladığı rapora göre, Husrev Cemalifer’in cenazesi yoğun güvenlik önlemleri altında toprağa verildi ve ailesinden kimsenin cenazeyi görmesine izin verilmedi.

İnsan hakları örgütlerinin raporlarına göre, 2010-2021 tarihleri arasında İran’daki cezaevlerinde 72 şüpheli mahkum ölümü gerçekleşti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli