Haber Merkezi - İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in, Rafsancani'yi ihanetle suçlamasından sonra İran'ın üst düzey isimleri konuya müdahil olarak Rafsancani'yi eleştirdi.
İran'da eski cumhurbaşkanlardan ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani'ye ait olduğu iddia edilen sosyal medya hesabından geçen hafta yapılan paylaşım tartışmalara neden oldu.
“Yarının dünyası diyalog dünyasıdır, füze dünyası değil” şeklindeki mesaj nedeniyle dini lider Ayetullah Hamaney'in, Rafsancani'yi ihanetle suçlamasından sonra İran'ın üst düzey isimleri de konuya müdahil olarak eski cumhurbaşkanını eleştirdi.
Zarif de konuya dahil oldu
Tartışmaya Twitter üzerinden katılan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 1980-88 arasında yaşanan İran-Irak savaşına işaret ederek, "O zaman bu füzelere sahip olsaydık, Saddam'ın sivillere karşı düzenlediği kimyasal silahlara karşı caydırıcı olabilirdi" ifadelerini kullandı.
DMTK Genel Sekreteri ve eski Devrim Muhafızları Komutanı Muhsin Rızai ise Instagram hesabından konuya müdahil oldu ve "İran'ın füze gücü caydırıcıdır. Eğer onları kaybedersek bize saldıracaklardır" mesajını paylaştı.
Meclis Dış Politika ve Milli Güvenlik Komisyonu Üyesi Cevad Kerimi Kuddusi de yarıresmi Fars Haber Ajansı'na konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Eğer gelecekte füzeye ihtiyacımız olmayacağını düşünenler bu ülkede iktidara gelirse İran'ın bütün füzeleri ve yer altındaki füze üslerini ortadan kaldıracaktır" dedi.
Konuyla ilgili Rafsancani'den şu ana kadar bir açıklama gelmedi. Ancak Rafsancani'ye yakın olduğu bilinen "entekhab.ir" sitesine konuşan ismini açıklamayan bir kaynak, tepki çeken ifadelerin paylaşıldığı sosyal medya hesabının Rafsancani'yle bir bağlantısı olmadığını savundu.
Rafsancani’nin zaferi
Ilımlı politikalarıyla tanınan DMTK Başkanı Rafsancani ve Cumhurbaşkanı hasan Ruhani, 26 Şubat’ta yapılan seçimlerde zafer kazanmışlardı.
Uzmanlar Meclisi seçimlerinde en çok oyu alan Rafsancani'nin siyasi gücünü arttıracağı değerlendirmeleri yapılmıştı.
Tamamı din alimlerinden oluşan 88 üyeli Uzmanlar Meclisi, İran'ın en yüksek dini yönetim organı ve ülkedeki en yüksek yetkili olan dini lideri de bu yapı seçiyor.
Uzmanlar Meclisi üyelerinin görev süresi sekiz yıl.
Bu yüzden seçilenler, İran siyaseti üzerinde, parlamentodan çok daha uzun süreli bir etkide bulunuyor.
Ülkenin mevcut dini lideri Ayetullah Ali Hamaney 76 yaşında ve sağlık durumunun çok iyi olmadığı belirtiliyor.
Bu yüzden yeni Uzmanlar Meclisi Hamaney'in halefini seçmek zorunda kalabilir. (Ajanslar)
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın