İRAN - Gösterilerin 'sembol şarkısı'nın bestecisine ceza

01-03-2024
Etiketler Şervin Hacıpur Jina Emini İran
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojhılat ve İran’da Jina Emini’nin ölümü ardından patlak veren kitlesel rejim karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen "Baraye" şarkısının bestecisi 3 yıl 8 ay hapis cezasına çaptırıldı. Sanatçıya ayrıca "ABD karşıtı şarkı bestelemesi" cezası da verildi.

Tahran’da 2022 Eylül ayında Kürt kızı Jina mehsa Emini'nin ölümü ardından patlak veren ve Rojhılat kentlerinde başlayarak tüm İran’a yayılan protestoların sembolü haline gelen "Baraye" adlı şarkının bestecisi ve yorumcusu Şervin Hacıpur, 3 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

26 yaşındaki pop müzik sanatçısı, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı propaganda yapmak" suçundan 8 ay, "ülkenin güvenliğini bozmak amacıyla halkı yanıltmak ve gösteriye tahrik etmek" suçlamasıyla 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hacıpur, hakkında iki yıl yurt dışına çıkış yasağı verildiğini de açıkladı.

Hacıpur'a verilen hapis cezasının yanı sıra mahkemenin sanatçı hakkında "ABD'nin insanlığa karşı işlediği suçlara ilişkin müzik yapması" cezası da dahil "kadınlarla ilgili iki dini kitap okumak, yazılar yazmak ve bunları sosyal medyada yayınlamak” birkaç  hükmü de verdiği kaydedildi.

Hacıpur'un 2022 Eylül'ünde "başörtüsünü kurallara uygun şekilde takmadığı" gerekçesiyle ahlak polislerince gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Jina Mehsa Emini'nin ölümünün ardından bestelediği, Frasça'da "İçin" ya da "Nedeniyle" anlamına gelen şarkı kısa sürede milyonlarca kişi tarafından izlendi ve gösterilerin marşı haline geldi.

Şervin Hacıpur 'un şarkısı İran içinde ve dışında sıcak bir şekilde karşılandı ve 65. Grammy Ödülleri'nde "Sosyal Değişim Şarkısı" ödülünü kazandı.

Şervin Hacıpur, avukatlarına duruşmasındaki çabalarından dolayı teşekkür etti. Ayrıca program yönetmeninin "Baraye" şarkısının "prodüksiyonunda hiçbir rolü bulunmadığını" söyleyerek mahkeme tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli