BAE iklim zirvesine ev sahipliği yapıyor

30-11-2023
BAE iklim değişikliği zirvesine ev sahipliği yapıyor
BAE iklim değişikliği zirvesine ev sahipliği yapıyor
Etiketler COP28 Birleşik Arap Emirlikleri İklim Zirvesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) başlıyor.

Zirvenin yapılacağı Dubai'nin iş dünyası ve inovasyon alanında akıllı ve fütüristik bir destinasyon olarak nitelendirdiği Expo City Dubai'de hazırlıklar tamamlandı.

Siyasi analist Jon Gambrell, Dubai’nin COP28'e hazır olduğunu belirterek “İklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha belirgin hale gelmesi nedeniyle bu önemli bir konferans. COP28, 2015 Paris Anlaşması'ndan bu yana büyük etki beklenen ilk küresel konferanstır” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın resmi daveti üzerine zirveye katılmak üzere Dubai’ye gitti.

Dünya liderleri, üst düzey bakanlar ve 198 ülkeden yetkililerin yanı sıra tahmini 70 bin delegenin katılacağı zirve, 1992 Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında bugüne kadar düzenlenen en büyük yıllık COP olacak.

Dubai'nin ana caddesinde büyük bir tabelada "Dünya Gezegeni bizim en büyük yatırımımızdır" diye yazıyor. Bu, BAE'nin sıfır karbon emisyonu kapsamında aldığı kararlara, benzin yerine temiz enerji kullanımına geçişe, Emirates Havayolları'nın organik ve doğal malzemelerden yapılan yakıtı kullanma girişimine bir gönderme.

BAE Havacılık Dairesi Başkanı Adil Reza, "Bugünkü tecrübelerimiz A380'in motorunu benzin yerine doğal yakıtla kullanabileceğimiz yönünde. Bu, BAE'nin attığı büyük bir adım ve bu konuda büyük umutlarımız var" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e göre iklim sorunları büyük ve zordur. Bu yüzden acil kararlar ve eylemler gerektirir. Guterres bu sözlerini geçen hafta Antarktika'ya bir sahaya yaptığı ziyaret esnasında buzulların aşırı erimesini işarat ederek yineledi.

Dubai'deki COP28'de temiz enerjinin dolaşımı, 2030'a kadar sıfır sera gazı emisyonu, zengin ülkelerden yoksullara para sağlanması ve gıda güvenliğinin sağlanması 13 gün sürecek konferansın sıcak konuları olacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli