İSRAİL LÜBNAN'IN KALBİNİ HEDEF ALDI: Hamas'ın üst düzey ismi ve FHKC'nin 3 yöneticisi öldürüldü

Haber Merkezi - Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'un merkezine bugün erken saatlerde düzenlediği saldırıda üç yöneticisinin öldüğünü açıkladı. Hamas da İsrail'in ülkenin güneyine düzenlediği saldırıda Lübnan'daki lideri Fatih Şerif Ebu El Emin'in bazı aile üyeleriyle birlikte hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Hamas komutanı öldürüldü

Hamas, Güney Lübnan'daki El-Buss kampındaki evine düzenlenen İsrail hava saldırısında komutanı Fetih Şerif'in öldürüldüğünü duyurdu.

Filistin hareketi Hamas  İsrail'in, Lübnan'ın güneyindeki El-Buss mülteci kampındaki evini bir hava saldırısında vurduğu, komutanlarının öldürdüğünü açıkladı.

Açıklamada, Hamas “Fetih Şerif'in şehadetini yas tutuyoruz” dedi.

Hamas, Fetih Şerif'in, Lübnan'daki komutan ve yurtdışındaki hareketin liderliğinin üyesi olduğunu duyurdu.

Ailesi ile birlikte öldürüldü

Açıklamada, Şerif'in yanı sıra eşi Ümeyye İbrahim Abdülhamid, oğlu Emin ve kızı Vefa'nın pazartesi sabahı düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğü belirtildi.

Lübnan'ın resmi haber ajansı daha önce, İsrail uçaklarının ilk kez Sur kenti yakınlarındaki El-Buss kampını hedef aldığını bildirmişti.

3 FHKC yöneticisi öldürüldü

İsrail ordusu konuyla ilgili henüz açıklama yapmazken, FHKC'nin silahlı kanadı 'Şehit Ebu Ali Mustafa Tugayları' tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun söz konusu saldırısında FHKC Siyasi Büro Üyesi ve Askeri Güvenlik Dairesi yetkilisi Muhammed Abdulal (Ebu Gazi), FHKC Genel Merkez Komitesi üyesi, Cephe askeri birimi üyesi ve Lübnan'daki askeri komutanı İmad Avde (Ebu Ziyad) ile FHKC yöneticilerinden Abdurrahman Abdulal'ın yaşamını yitirdiği belirtildi.

İsrail, 2006'dan bu yana ilk kez Beyrut  merkezini hedef aldı

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Kola mahallesine yönelik saldırı, İsrail ordusunun 2006 yılından bu yana ilk defa Beyrut'un merkezini hedef alması oldu. FHKC, konuya ilişkin açıklamasında, üç üst düzey isminin İsrail'in Beyrut'a saldırısında öldüğünü duyurdu. Olay yerinden paylaşılan görüntülerde de bir apartmanın iki katının tamamen yerle bir olduğu görüldü. Binanın dışındaki bir aracın üzerinde iki cansız bedenin yattığı, bu kişilerin saldırının etkisiyle binadan dışarı fırlamış olduğu da görüntülere yansıdı. Saldırı ve patlama seslerinin Beyrut'un çeşitli bölgelerinden de duyulduğu bilgisi verildi.

Son 2 haftada 1174 kişi öldü

AFP haber ajansına konuşan bir kaynağın aktardığına göre, bir insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırı, Beyrut'un Kola bölgesini hedef aldı. Buranın ticari taksiler ile otobüslerin yolcuları aldığı bir nokta olduğu ifade edildi. İsrail'in özellikle son bir haftadır Beyrut'a düzenlediği saldırılar, daha çok 'Hizbullah'ın kalesi' olarak bilinen güneydeki Dahiye bölgesini hedef alıyordu. Öte yandan, İsrail'in İHA'ları dün gün boyu Beyrut semalarında uçmayı sürdürdü, kentin çeşitli bölgelerinden yeni saldırı sesleri duyuldu. 

Söz konusu saldırı, Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın dün yaşanan İsrail saldırılarında yaşanan can kayıplarına ilişkin açıklamasının ardından geldi. Bakanlık, yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Lübnan'da dün düzenlediği hava saldırılarında 105 kişinin hayatını kaybettiğini, 359 kişinin yaralandığını bildirmişti. Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1174 kişi öldü. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah da İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında yaşamını yitirdi.

'İsrail, Şam'ın güneyindeki sınır kapısını vurdu' iddiası

Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırıların yanı sıra Yemen'deki İran destekli Husilere yönelik saldırılar da düzenleyen İsrail ordusunun Suriye ile Lübnan arasında, Şam'ın güneyindeki Cdeydit Yabus Sınır Kapısı'na da saldırı düzenlediği bildirildi.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İsrail'e ait savaş uçakları, Suriye ile Lübnan arasındaki Cdeydit Yabus Sınır Kapısı'nı hedef aldı. Saldırıda ölü ve yaralıların olduğu ifade edilirken, olay yerine ambulans sevk edildiği öğrenildi. İsrail'in hedef aldığı belirtilen sınır kapısı, Lübnan'ın kuzeydoğusunu Suriye'nin başkenti Şam'a bağlıyor.

Ayrıntılar geliyor…