Filistinli yetkililer: Arapları Efrin’e yerleştirmek isteyenler bizi temsil etmiyor!

30-09-2022
Foto: ihveder.org
Foto: ihveder.org
Etiketler Efrin Filistinliler Rojava İhsan ve Vefa
A+ A-

Gazze (Rûdaw) – Efrin’de Filistinlilerin konut yaptırmasına ilişkin Filistin Dışişleri Bakanlığı, ev yaptıranların kendilerini temsil etmediğini belirtirken Fetih Hareketi’nden üst düzey yetkili Osama Murteca “Filistinli mültecilerin kullanılmaması ve Filistinlilerin herhangi bir bölgeye yerleştirilmemesi için ilgili tüm taraflarla iletişim halindeyiz” dedi.

Efrinli birkaç kişi Filistin’in Erbil Başkonsolosluğu’na Filistinlilerin Efrin’e yerleştirilmesi ile ilgili tepkilerini iletmişti.

Başkonsolosun itirazları ve tepkileri ilettiği Filistin Dışişleri Bakanlığı, Filistinli Arapları Efrin’e yerleştirmek isteyen dernek ve kişilerin kendilerini temsil etmediklerini belirtti.

Filistin’in Gazze şehrine giden Rûdaw muhabiri Muhammed Salim, konuya ilişkin Filistinli yetkililerin görüşünü sordu.

İktidarda bulunan Fetih Hareketi’nin önde gelen yetkililerinden Osama Murteca, bazı tarafların Filistin davasını kendi siyasi çıkarları için kullandıklarını belirtti.

“Bazı taraflar Filistin meselesini kendi siyasi davaları için kullanıyor”

Murteca, "Filistin Dışişleri Bakanlığı’nın Filistinlileri Filistin dışında herhangi bir bölgeye yerleştirilmemesi yönündeki ifadelerini benimsiyoruz. Bazı taraflar Filistin meselesini kendi siyasi ve uluslararası davaları için kullanmak için çaba gösteriyor. Filistinli mültecilerin kullanılmaması ve Filistin dışında hiçbir yerde yerleştirilmemeleri için ilgili tüm taraflarla iletişim halindeyiz” dedi.

“İsrail işgaline hizmet”

Filistin Halk Partisi Yöneticisi Abdulkadir İdris ise “Şu anda Filistinlilerin Efrin’e yerleştirilmesi yönünde bazı çabalar var. Filistinlileri Filistin dışındaki yerlere yerleştirme çabaları İsrail işgalinin hizmetini yapmaktır ve bu projeyi kesinlikle reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Filistin Demokrat Cephe’den Mahmud Müslümani de “Filistin Dışişleri Bakanlığı’nın tavrı yerindedir. Filistin halkı tam 70 yıldır kamplarda yaşıyor, herhangi bir bölgeye yerleşmeyi de reddediyor. Bugün de Efrin’e yerleştirilmeleriyle bir komplo yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Rojava Kürtlerinin Filistin Davası için destek verdiğini bildirmiş ve pek çok Kürt’ün Filistin Devrimi içinde yer aldığını söylemişti.

Filistin'in Erbil Başkonsolosu Nazmi Hazuri, Efrin’de Filistinlilerin konut yapmasına ilişkin “Birincisi, biz Filistin halkı işgalden, başkalarının topraklarımıza zorla yerleştirilmesinden mustaribiz. Bu hiçbir şekilde Filistin yönetiminin resmi bir kararı değildir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

 Ne olmuştu?

İstanbul merkezli “Wafaa Al-Mohsenin” (İhsan ve Vefa Derneği) derneği, Efrin’de 34 evi tamamladıklarını dair açıklama yapmıştı.

Rûdaw'ın gündeme getirdiği haber, geniş yankı uyandırmıştı.

Kendini “Yoksulluğu veya sosyal eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik insani yardım faaliyetleri gerçekleştirmek üzere kurulmuş uluslararası kuruluştur” ifadeleriyle tanımlayan Filistinli dernek, sitesinde verdiği bilgide yaptıkları evlerin “Kudüs’teki Zaayyem köyü sakinlerinin bağışlarıyla” yapıldığını açıklamıştı.  Filistinlilerin bu köyünün 1967’de İsrail tarafından işgal edildiği belirtiliyor.

Yerleşime dair paylaşılan fotoğraflarda Filistin bayrakları yer alırken eşyaların evlere yerleştirildiği görülüyor.

Ayrıca yerleşimin ikinci etabında 80 evin daha yapılacağı ve bunun da Ummanlıların bağışlarıyla yapılacağı belirtildi.

Dernek her bir evin 2 oda, bir mutfak ve bir banyodan oluştuğunu duyuruyor.

Filistin sivil toplum örgütlerinin verilerine göre, Suriye’de 135 bin Filistinli sığınmacı yaşıyor.

9 Eylül'de de Erbil’de yaşayan bir grup Rojavalı, bazı Filistinli derneklerin de katkısıyla Efrin’e Arap göçmenlerin yerleştirilmesi projesine tepkilerini iletmek üzere Filistin’in Erbil Konsolosluğunu ziyaret etmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli