Macron’un Beyrut ziyaretinde sürpriz ayrıntı; Feyruz’la bir kahve

30-08-2020
Rûdaw
Etiketler Fransa Lübnan Emmanuel Macron Feyruz
A+ A-

Haber Merkezi – 31 Ağostos’ta Lübnan’ı ziyaret edecek olan Macron’un Lübnan ve Arap dünyasının simgelerinden biri sayılan sanatçı Feyruz ile görüşeceği belirtildi. Bu görüşme kararının Fransa Cumhurbaşkanı’nın Feyruz’a duyduğu “hayranlığın ve takdirin” bir tezahürü olduğu bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pazartesi akşamı Lübnan’ı ziyaret edecek. Fransız liderin son bir ay içerisinde Lübnan’a yapacağı bu ikinci ziyaretin ayrıntıları dikkat çekiyor.

Elysee Sarayı, Macron'un ziayretinde ilk olarak Arap dünyasının duayen sanatçısı ve sembol ismi Fairuz'la evinde görüşeceğini duyurdu.

Elysee Sarayı tarafından hazırlanan ziyaret programında, “Salı günü Feyruz’la bir kahvelik zaman diliminde görüşme” notu düştü.

85 yaşındaki Feyruz, Arap dünyasının en ünlü sanatçılarından biri olmasına rağmen tipik sanatçılardan çok faklı olarak halkın gözünden uzak durdu. Şimdiye kadar binden fazla şarkı seslendiren simge sanatçı, Lübnanlı yazar Semir Ataullah’ın deyimi ile “Lübnan birliğinin bugünkü tek sembolüdür.”

“Feyruz dışında bir başka husus üzerine fikir birliği, Lübnanlılar arasında 100 yıldır mevcut değil. Feyruz, ülke olmakta aciz kalan Lübnan’dan çok daha Lübnan’dır. Öyle ki; mezhepler, partiler, husumetler ve önemsiz bir çok ihtilafın da üzerindedir.”

Bu anlamda, Macron’un ziyaretine Feyruz ile başlaması bir mesaj olarak gören Ataullah, “Öyle bir mesaj ki Lübnan'ın bir ülke olarak dokunulmazlığını ortadan kaldıran, onu müreffeh bir ülkeden fakir bir ülkeye, Arap milliyetçiliği ve bütünsel Arap öncülüğünden Tahran’ın ideolojisi ve siyasi saldırganlığını yayan bir İran üssüne dönüştüren siyasi elitlere yönelik yazısız ama okunaklı bir mesaj...” diyor.

Macron, liman patlaması sonrasındaki ilk ziyaretinde yaptığı konuşmayı da efsane sanatçı Feyruz’un “Seviyorum seni Lübnan. Ey vatanım, seni seviyorum” başlıklı şarkı sözleriyle bitirmişti.

Macron’un programı

Macron , 181 kişinin ölümüne, 5 binden fazla kişinin yaralanmasına ve 300 bin kişinin evsiz kalmasına neden olan 4 Ağustos patlamasının ardından Lübnan'a ikinci ziyaretini gerçekleştirecek.

Fransa Cumhurbaşkanı’nın, yeni hükümet çalışmalarının nasıl ilerlediğini görüşmek üzere Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun'un sarayında siyasi liderlerle bir araya gelmesi, yeniden yapılanma ve reformlar hakkında görüşmesi planlanıyor.

Şarkul Avsat’ın haberine göre, Macron, pek çok sedir ağacının bulunduğu Cubeyl kentinde bulunan Cac (Jaj) Ormanı’na “sürekliliğin ve devamlılığın” bir simgesi olduğu için Fransa’dan getireceği beş yaşındaki bir sedir ağacını dikecek. Burada Macron, bir grup Lübnanlı öğrenciyle de bir araya gelecek. Aynı zamanda resmi etkinliklerde özellikle de Fransa Ulusal Günü’nde (Bastille) gösteri yapan Fransız Hava Kuvvetleri Gösteri Takımı da Lübnan’a gidecek ve burada, ortasında sedir ağacı bulunan Lübnan bayrağının renklerinin yansıtılacağı bir hava gösterisi yapacak.

Bunlarla birlikte aynı anda Lübnan’ın can damarı sayılan Beyrut Limanı’nı restore etmek için kullanılacak malzemelerle dolu Le Tonnerre helikopter gemisi de limana varacak.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli