ORTAYA ÇIKTI - Kobani yolunda peşmergelere büyük saldırı planı!

30-06-2016
Rûdaw
Etiketler Kobani Peşmerge Nusaybin yunus Durmaz IŞİD
A+ A-

Haber Merkezi - IŞİD’in, 2014 yılında Türkiye üzerinden Kobani'ye giden Peşmerge Güçleri birliğine saldırı planladığı ortaya çıktı.


İstanbul Atatürk Havalimanı'na 3 canlı bombanın kalaşnikof tüfeklerle ateş açıp ardından üzerlerindeki bombaları infilak ettiren IŞİD mensuplarının, 2014 yılı Ekim ayında da benzer saldırı planladığı belirlendi.

 

Ankara Gar Meydanı'nda geçtiğimiz yıl gerçekleşen canlı bomba saldırısının ardından yapılan operasyonlarda ele geçirilen dijital verilerde, 19 Mayıs 2016’da polis baskınında kendisini patlatarak ölen örgütün “Türkiye sorumlusu” Yunus Durmaz'ın yazdığı tahmin edilen bir doküman, IŞİD'in Atatürk Havalimanı'na yönelik saldırısının bir benzerini daha önce yapmak istediğini ortaya çıkardı. 


IŞİD'in Rojava’nın Kobani kentine saldırmasından sonra Peşmerge Güçleri’nin bir birliği, ağır silahlarla  Türkiye üzerinden bölgeye gitmişti.

 

Bombalı ve silahlı saldırı

 

Yunus Durmaz'ın bilgisayarında ele geçirilen dokümanda peşmergelere yönelik 3 saldırganla bombalı ve silahlı saldırı planlandığı ancak gerçekleştirilemediği belirtiliyor. 


Ankara Gar Meydanı'na yönelik saldırı iddianamesine de yansıyan saldırı planının başka işler çıktığı için gerçekleştirilemediği vurgulanan dokümanda şu ifadelere yer veriliyor:

“Peşmerge; Habur Sınır Kapısı'nı kullanarak Silopi, Cizre, Nusaybin, Urfa son olarak Suruç'tan Kobani'ye girdi. Ağır silahlar ve ekipmanı karayolundan, bir kısmı da uçakla Urfa'ya inerek Kobani'ye geçti. Yüksek ihtimal yine aynı yolu kullanarak Nusaybin'den içeri girerler.

 

Şu an yol ve çevresiyle alakalı tarassut yapamadık, sebebi bu yol güzergahı PKK ve asker tarafından tutuluyor. Kısa aralıklarla yol ulaşıma kapanıyor. Biz daha önce buranın hazırlığını yapmıştık. Nusaybin öncesi veya Suruç yoluna 8 büyük mayın döşeyecektik. Konvoy mayınla patlatılacaktı.

 

Bunun için 3 tane kardeşle sözleşmiştik. Keleşle yola inecek hem çatışacak, hem de el bombalarıyla ulaşabildikleri arabaları patlatacaklardı. Bölgeden çıkmayı başaran kardeşi biz alıp getirecektik. Sonra başka işlerimiz çıkınca bu yolu gözetlemeyi bıraktık. Bu amelle alakalı benden istediğiniz bilgiler en kısa zamanda detaylı bir şekilde size ulaşacak."

 

Kobani’ye 4 birlik gitti

 

Kobani’de toplam 4 peşmerge birliği görev yaptı. İlk birlik, 28 Ekim 2014’te yola çıkmıştı.

 

Peşmergelerin savaşmak üzere Rojava’ya gönderilmesini Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani önermiş ve parlamento bu konuda karar almıştı.

 

IŞİD, 8 ay süren savaşın ardından önce Kobani kent merkezinden, ardından da köylerden çıkarılmıştı.

 

Peşmerge Güçleri ağır silahlarla gitmeden önce köylerin tamamı ve kent merkezinin %85’i IŞİD’in kontrolündeydi.

 

Kobani’de Halk Savunma Birlikleri (YPG), Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) bazı birlikleri, gönüllü Kürt savaşçıları ve peşmergeler savaştı.

 

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, Başkan Mesud Barzani’nin girişimleri sonucu bölgede bugün de devam eden yoğun hava operasyonlarını başlatmıştı.

 

2014’ün Eylül ayında saldırıya uğrayan Kobani kent merkezi, 26 Ocak’ta IŞİD’den alınmıştı. (Kaynak: DHA, Rûdaw)



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli