RÛDAW ÖZEL – Gazzeliler kalıcı ateşkes istiyor

29-11-2023
Muhammed Salim
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Gazze Şeridi İsrail Hamas Ateşkes
A+ A-

Gazze Şeridi (Rûdaw) – İsrail ve Hamas arasında altı gündür uygulanan insani ateşkes, yerinden edilen Gazzelilerin yaralarını sarmalarına yetmiş değil. Gazze Şeridi’ndeki halk, kalıcı bir ateşkes ve huzur istediklerini söylüyor.

Gazze Şeridi’nde İsrail ile Hamas arasında sona yaklaşan kısa süreli insani ateşkesle birlikte bölgeye insani yardımlar ulaşmaya başladı.

Savaşla birlikte 2,3 milyon nüfuslu Gazze’nin kuzeyindeki halk güneye doğru göç etmeye başladı. Ateşkes evlerini terk etmek zorunda kalanların geri dönmesine olanak sağlamıyor.

Oysa Gazzeliler kalıcı bir ateşkes ve huzur istiyor. Rûdaw muhabirine konuşan İmam Garise, geride kalan 52 gün içerisinde çocukları ile birlikte yaşadıkları zorlukları anlattı.  

Garise, “"Göçün zorluklarına rağmen kendimiz ve çocuklarımızın hayatı için ateşkesin uzatılmasını istiyoruz. Ayrıca ateşkes sayesinde şehit sayısı da azalıyor. Ateşkes sırasında biraz nefes alabiliyoruz, çocuklarımız  dışarı çıkıp oynayabiliyor. Ateşkesten önce dışarı çıkamıyorduk, gidip ihtiyacımız olan eşyaları alıp ve geri dönüyorduk. Ateşkes öncesinde büyük bir korku vardı" diye konuştu.

Gazze’nin kuzeyinden bombardımanların başlaması ile torunlarını alıp evini terk eden Fatime Necara da çocukların yaşadıkları koşullara dayanamadıklarını anlattı.

Necara, “Savaşın başından beri buradayız, çok zorluklar var, çocuklarımız hasta. Onları sürekli hastanelere götürmek zorunda kalıyoruz. Şu anda bile savaş nedeniyle su ve hava çok kirli. Çocukların hepsinde ishal ve kusma vardı. Durum çok zor. Hastalık çocukları çok etkiledi" diye konuştu.

Güneye göç edenler özellikle çocuklar arasında ateş ve hastalıklardan dolayı pek çok zorlukla karşılaştıklarını belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de salgın hastalık riskinin arttığı Gazze için "kalıcı ateşkes" çağrısı yaptı.

Gazze’de son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim günü İsrail'e başlattığı kapsamlı saldırının ardından İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyurdu.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini aştı.

Öte yandan Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçlerinin saldırılarında 242 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat  uygulamaya girdi.

İsrail ile Hamas arasındaki uzlaşma kapsamında bu güne kadar 61 İsrailli ve İsrail hapishanelerinden de 180 Filistinli serbest bırakıldı.

Katar, dün, Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda ateşkesin 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli