Hizbullah Hareketi Sözcüsünden Rûdaw'a: Henüz doğrulanamadı

Erbil (Rûdaw) – Lübnan Hizbullah Hareketi Sözcüsü, Rûdaw’a yaptığı açıklamada liderleri Hasan Nasrallah’ın hayatını kaybettiğinin henüz ndoğrulanmadığını söyledi.

İsrail ordusu, dün Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine gerçekleştirdikleri hava saldırısında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı öldürdüklerini iddia etti.

Söz konusu iddia henüz teyit edilemezken Hizbullah Hareketi Sözcüsü Rena Sahli Rûdaw’a yaptığı açıklamada liderleri Hasan Nasrallah’ın hayatını kaybettiğine ilişkin henüz net bir bilgi veremeyeceklerini söyledi.

Ordudan açıklama

İsrail Ordusunun X hesabından yapılan açıklamada  "Beyrut'un güneyindeki Hizbullah'ın kalesi niteliğindeki Dahiye bölgesine cuma akşamında düzenlenen saldırıda Hizbullah'ın kurucu liderlerinden ve mevcut Genel Sekreteri Nasrallah'ın yanı sıra grubun Güney Komutanı Ali Keraki ve diğer liderlik kadrosunu öldürdük" ifadelerine yer verildi.

Uzun süredir planlıyorlardı

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Nasrallah'ın öldürüldüğünün açıklanmasının ardından, İsrail vatandaşlarını tehdit eden herkese “ulaşma” sözü verdi.

Halevi, “Bu bizim alet çantamızın sonu değil. Korgeneral Herzi Halevi yaptığı açıklamada mesaj basit, İsrail vatandaşlarını tehdit eden kim olursa olsun onlara nasıl ulaşacağımızı biliriz” dedi.

Nasrallah'ı öldüren saldırının “uzun süredir hazırlandığını” belirti ve "Doğru zamanda büyük bir hassasiyetle gerçekleştirildi ve şimdi sonraki adımlar için dikkatli bir hazırlıkla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

Halevi, tüm cephelerde tam hazırlıklı olduklarını söyleyerek, "Diğer örgütlerle koordinasyon da dahil olmak üzere tüm güçler çok iyi bir senkronizasyon ve hazırlık sağlamalıdır" diye ekledi.

"Yeraltı karargahında vuruldu"

İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari de Nasrallah'ın on yıllar boyunca İsrail'i terörize ettiğini ve "dünyanın en etkiili teröristlerinden biri" olduğunı söyledi.

Hagari, Nasrallah'ın Hı̇zbullah'ın yeraltı karargahında öldürüldüğünü belirti.  

Hı̇zbullah'ın İsraı̇l toplumuna sızma, ı̇sraı̇l vatandaşlarını öldürme ve kaçırma planı olduğunu iddia etti.

Nasrallah'ın dı̇ğer üst düzey komutanlarla bı̇rlı̇kte olduğunu, saldırının, üst düzey komuta kademesı̇ İsraı̇l'e karşı faalı̇yet yürütürken gerçekleştirildiğini ifade etti.

Sözcü, sı̇vı̇l kayıplardan emı̇n olmadıklarını, Hı̇zbullah'ın sı̇vı̇llerı̇n arkasına saklanarak çalışma yöntemı̇nı̇n bı̇r parçası olduğunu öne sürdü. 

Hasan Nasrallah Kimdir?

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960’da ülkenin güneyinde yer alan Sur kenti sakini babasının iş bulmak için geldiği Beyrut’un kuzeydoğusundaki Burc Hamud bölgesinde doğdu.

Lübnan’da iç savaşın başladığı 1975 yılında 15 yaşında olan Nasrallah, ailesiyle birlikte memleketi Sur kentine bağlı el-Bazuriye köyüne döndü ve orada Şiî Emel Hareketi’ne katıldı.

Irak ve İran’daki Şii merkezlerindeki “havza” diye adlandırılan okullarda dini eğitim alan Nasrallah, daha sonra Lübnan’a dönerek Emel Hareketi’nin lideri Abbas Musevi’nin kurduğu okulda öğrenim gördü.

İsrail’in 1982’de Lübnan’ı işgal etmesinden sonra Hizbullah örgütüne katıldı.

Abbas Musevi’nin 1992’de İsrail tarafından öldürülmesinden sonra 12 Şubat 1992’de Hizbullah’ın genel sekreteri seçildi.

Hizbullah ne demek? Hizbullah nasıl kuruldu?

Hizbullah, İran tarafından desteklenen Şii İslamcı bir siyasî parti ve silahlı örgüt.

“Allah’ın Partisi” anlamına gelen Hizbullah, Lübnan’da faaliyet gösteriyor.

Hizbullah’ın temelleri, İsrail’in 1982 yılında Filistinli militanların saldırılarına yanıt olarak Lübnan’ın güneyini işgal etmesinden sonra atıldı. İşgale karşı çıkmayı savunan Şii liderler, dönemin önde gelen İslamî Emel Hareketinden ayrıldı ve Bekaa Vadisi’nde bulunan İran Devrim Muhafızları’ndan askeri ve örgütsel destek aldı.

Şii milis güçleri arasında önemli bir rol oynayan bu grup, daha sonra Hizbullah’ı kurdu.

O dönem, İsrail ordusu ve müttefiki Güney Lübnan Ordusu’nun (GLO) yanı sıra Lübnan’daki yabancı güçlere yönelik saldırılar düzenledi. Hizbullah, 1983 yılında ABD Büyükelçiliği ve ABD Deniz Piyadeleri kışlalarına yönelik düzenlenen ve 258 ABD ve 58 Fransız askerinin ölümüne neden olan saldırılardan sorumlu tutuluyor.

1985’teki açık mektupta ne yazıyor?

Hizbullah’ın resmî olarak kurulması ise 1985’te yayımladığı “açık bir mektup”a dayanıyor.

Bu mektupta Hizbullah, ABD ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ni İslam’ın “ana düşmanları” olarak tanımladı.

İsrail’i ise “Müslüman topraklarını işgal etmekle” suçluyor ve “yok edilmesini” savunuyor.