Irak, Körfez'i Türkiye'ye bağlayan karayolu ve tren projesini başlattı
Haber Merkezi – Irak, Körfez'i Türkiye'ye bağlayan 17 milyar dolarlık karayolu ve tren projesini başlattı.
Irak, güney kıyısındaki yeni Büyük Faw Limanı'nı 1.200 kilometrelik bir karayolu ve tren hattıyla bağlamak için 17 milyar dolarlık bir proje başlattı.
İran, Türkiye ve Suriye'nin de içinde bulunduğu 10 ülkenin temsilcisi, projeyi başlatan konferansa katıldı.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Irak'tan Türkiye'ye uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru ile koridor kapsamında inşa edilecek limanlar ve kentleri barındıran "Kalkınma Yolu" projesinin ele alındığı konferansta konuştu.
Sudani, Irak'tan Türkiye'ye uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru olan Kalkınma Yolu'nun tarih, kültür ve ortak çıkarların buluşmasında umut verici bir fırsat olduğunu belirtti.
Sudani, konuşmasında Kalkınma Yolu'nun, istihdam sağlaması, finansal kaldıraçlar, gayri safi yurtiçi hasıla ile gayri safi milli hasılanın değerinin artmasıyla güçlü bir ekonomi tesis edilmesi yolunda realiteyi değiştirmek için üzerinde çalışılmış iddialı bir proje olduğunu söyledi.
"Bu proje, petrol dışı sürdürülebilir ekonominin temeli"
Ekonomik çeşitlilik gerekliliği ve iklim değişikliğiyle mücadeleden bahsedildiği şu dönemde Kalkınma Yolu'nun bunlarla alakalı olumsuz etkileri silebileceğine işaret eden Sudani, "Bu proje, petrol dışı sürdürülebilir ekonominin temeli, Irak'ın komşularına ve bölgeye hizmet eden bağlantının düğüm noktası." dedi.
Proje kapsamındaki Büyük Fav Limanı'nın tamamlanması için büyük yol kat edildiğini kaydeden Sudani, limanın, ekonomik hareketliliğinin kapısı olacağını, çevresinde kurulacak bölgenin ve dünyanın en akıllı sanayi kentini de barındıran modern şehirlerle bütünleşeceğini aktardı.
Kalkınma Yolu'nun ekonominin can damarı olduğunu, ayrıca tarih, kültür ve ortak çıkarların buluşmasında umut verici bir fırsat olduğunu vurgulayan Sudani, proje kapsamında inşa edilen otoyollar ile demir yollarının, ürün sevkiyatını kolaylaştıracağını ve bunların gerçekleşmesi için sağlanacak istihdamın bölge haklarını kalkındırma yolunda olumlu bir adım olacağını belirtti.
Irak hükümet sözcüsü: Proje Kürdistan Bölgesini kapsamıyor
Rûdaw’a konuşan Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Awadi, projenin Kürdistan Bölgesi’nden geçmeyeceğini belirterek "Stratejik kalkınma yolu projesi Kürdistan Bölgesi'nden geçmeyecek.Nedeni tamamen teknik.Çünkü Kürdistan Bölgesi engebeli arazisi, dağlar ve vadiler arasındaki konumu nedeniyle proje gerçekleştirilemiyor" dedi.
Awadi, projenin 2028’de tamamlanmasının planlandığını ve Süleymaniy eile Erbil karayollarının Musul’a bağlacağını, bu şekilde Türkiye’den getirilecek malların ülkenin her yerine ulaştırılacağını söyledi.
Suriye'nin projedeki rolüne ilişkin olarak ise Awadi, yolun Irak'tan Peşxabur geçidinden Türkiye'ye geçtiğine değinerek, "Suriye, Akdeniz'e bakıyor ve denizde çok sayıda limanı var. karayolu ile birbirine bağlanan bir kara yolu ve bir demiryolu yolu sağlar. Bu farklı bir konu ve gelecekte başarılmaya hazır. Suriye'nin desteklenmesine, istikrarın artırılmasına ve komşu ülkeye büyük ekonomik gelirler sağlanmasına katkı sağlayacak” dedi.
Kürdistan Bölgesi'nden temsilcinin konferansa katılmamasına ilişkin Irak Hükümet Sözcüsü şunları söyledi:
"Bu konferans bir ülkeler konferansıdır ve davetliler arasında sadece Irak, İran, Türkiye, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Umman'ın yanı sıra Avrupa Birliği'nden bir temsilci, Uluslararası Para Fonu'ndan bir temsilci daha yer almakta” diyerek, “Hiçbir şirket, il veya yatırımcı davet edilmedi” dedi.