Netanyahu, gösterilere neden olan yargı düzenlemesini askıya alıyor

27-03-2023
Etiketler İsrail Binyamin Netanyahu Yargı düzenlenmesi
A+ A-

Haber Merkezi - İsrail'de bir süredir tartışmalı yargı düzenlemesine yönelik gösteriler devam ederken, Başbakan Netanyahu'nun Savunma Bakanı Gallant'ı görevden alması sabırları taşırdı.

Dün akşam 600 binden fazla İsrailli sokağa inerken, Netanyahu ülke çapında eylemlere yol açan tartışmalı yargı düzenlemesini askıya alınması kararını verdi.

İsrail'de Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargı reformu" planladıklarını duyurmasının ardından ülkede olaylar çıktı.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açtı.

Savunma Bakanı'nın görevden alınması son nokta oldu

İsrail'de halk haftalardır yargı reformu paketine karşı eylemler yaparken, bu yönde bir çağrı yapan Savunma Bakanı Gallant ise Başbakan Netanyahu tarafından görevden alındı. Bunun üzerine dün akşam yeniden yüz binlerce İsrailli sokaklara döküldü. İsrail sokakları savaş alanına döndü.

İsrail'de Netanyahu'nun tartışmalı yargı düzenlemesini askıya alacağı bildirildi

Netanyahu, geri adım atmaya hazırlanıyor

Dünyanın gözü buradayken İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'nun (KAN) başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Netanyahu, sabah saatlerinde yargı düzenlemesini askıya aldığını açıklamayı planlıyor.

Netanyahu hükümetinin açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağı belirtilmişti. Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yoğun şekilde eleştirilmişti.

Peki tepkilere neden olan ve mahkemelerin yetkisini zayıflatan yargı reformunda neler var?

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin adımı, yargının bazı yetkilerini Meclis'e devretmeyi öngörüyor. Bu da Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açıyor.

Adalet Bakanı Levin 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan ve Meclisin mahkeme kararlarını geçersiz kılmasına izin veren bir yasa planladıklarını duyurmuştu.

Yeni yargı planına göre, koalisyon hükümeti, yargı mensuplarını atama komitesinde şu an 9 olan üye sayısını 11'e çıkaracak ve bu üyelerin 7'sini kendisi seçecek. Bu üye çoğunluğu, hükümetin, yargıçların atanmasında tek söz sahibi olacağı anlamına geliyor.

Ayrıca Netanyahu hükümetinin, daha önce yolsuzluktan hüküm giymiş koalisyon ortağı Arye Deri'nin bakan olarak görev yapmasına izin veren tartışmalı yasayı onaylaması da kamuoyunda tepkilere yol açmıştı.

Deneyimli bir siyasetçi ve Netanyahu'nun yakın müttefiki olan Deri, kısa bir süre önce vergi kaçakçılığından hüküm giymiş ve ertelenmiş hapis cezası almıştı.

Hükümet ayrıca bakanlıklardaki hukuk müşavirlerini artık başsavcıya hesap vermeyecek siyasi atamalara dönüştürmek istiyor.

Sağcı hükümetin kapsamlı reform hazırlığı eleştirmenler tarafından anti-demokratik olarak görülüyor.

Ek kaynak: Euronews

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli