İsrail Parlamentosu’nda 1915 olayları gündeme alınacak

25-05-2018
Rûdaw
Etiketler İsrail Soykırım Kürt
A+ A-

Haber Merkezi- İsrail Parlamentosu Knesset, 1915 olayları sırasında Ermenilerin öldürülmesinin “soykırım” olarak tanınması konusunun meclis gündemine alınmasını kararlaştırdı.

 

Ülkedeki Sol Merez Partisi Genel Başkanı Tamar Sandberg, 1915 olayları sırasında Ermenilerin öldürülmesinin “soykırım” olarak tanınması konusunun meclis gündemine alınması için öneri sundu.

 

Tamar Sandberg’in sunduğu öneri, çarşamba günü 120 milletvekilinden yalnızca 16'sının katıldığı bir oturumda oylanarak kabul edildi.

 

Önerinin ne zaman genel kurulda tartışılacağı ise henüz belirlenmedi.

 

Habertürk’te yer alan habere göre, İsrailli bazı parlamenterler de, “Kürt halkının bağımsızlığının tanındığı" bir başka taslak üzerinde çalışma başlattığı belirtiliyor.

 

Knesset'in sağ blokuna üye olan ve kanun tasarısının öncülerinden Oded Forer, şu ifadeleri kullandı:

 

“Kürt halkı yıllardır sıkıntı çekiyor. Türk hükümetinin ve Erdoğan'ın son haftalarda İsrail'e karşı takındığı tavır, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gözden geçirilmesini gerektiriyor. İsrail, Türkiye'deki Kürt bölgesinin bağımsızlığını tanıyarak bir katalizör görevi görmelidir.”

 

İsrail’in söz konusu girişimleri, Ankara'da tepkiyle karşılandı.

 

Habertürk'e konuşan bazı Türk kaynaklar, "İsrail ateşle oynuyor" ifadesini kullandı.

 

İsrail'in Kudüs ve Gazze katliamına sert tepki gösterip İsrailli diplomatları ülkelerine göndermesinin ardından "siyasi baskı" arayışında olduğunu dile getiren kaynaklar, öneri taslaklarına İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın itiraz etmediğine de dikkat çekiyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli