Suudi Arabistan ve İsrail 'tarihi uzlaşıya' yakınlaştı

22-09-2023
Etiketler İsrail Suudi Arabistan Filistin
A+ A-

Haber Merkezi – Suudi Arabistan ve İsrail 'tarihi uzlaşıya' yakınlaşıyor. 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, İsrail'le normalleşmeye her geçen gün yaklaştıklarını belirtirken,  İsrail Başbakanı Netanyahu ise, ABD'nin işbirliğiyle Suudi Arabistan'la "tarihi barışa" ulaşabileceklerini altını çizdi.

İsrail ve Suudi Arabistan'ın normalleşmesi için yürütülen müzakerelere ABD aracılık ediyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, normalleşmeye her geçen gün daha da yaklaştıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve BAE'den üst düzey heyetler New York'taki BM Genel Kurulu oturum aralarında bir araya geldi.

Toplantının amaçlarından bir tanesi de ABD'nin Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmeştirmesiydi.

Veliaht Prens: Müzakereler iyi gidiyor

ABD merkezli Fox televizyonuna konuşan Selman, "Devam eden iyi bir müzakeremiz var. Nereye varacağını göreceğiz" dedi.

"Filistin meselesi çok önemli"

Jerusalem Post'un haberine göre, normalleşme görüşmelerinin merkezini, ABD'nin güvenlik garantileri ve Riyad'ın aradığı sivil nükleer yardımın yanı sıra İsrail'in Filistinlilere verebileceği olası tavizlere ilişkin tartışmalar oluşturuyor.

Veliaht Prens Selman, "Bizim için Filistin meselesi çok önemli. O kısmı çözmeliyiz" diye konuşmuştu.

Selman'ın İran endişesi

Muhammed bin Selman ayrıca İran'ın nükleer silah elde etme olasılığı konusundaki endişelerini de dile getirmişti. Tahran ise böyle bir silah peşinde olduğu iddialarını kabul etmiyor.

"Bu kötü bir hareket" diyen Selman, "Eğer onu kullanırsanız, dünyanın geri kalanıyla büyük bir kavgaya girişirsiniz" ifadesini kullanmıştı.

"Bunu istemiyoruz"

Öte yandan İran'ın nükleer silaha sahip olması durumunda ne olacağı sorulan Selman, şunları kaydetmişti:

Güvenlik nedenleriyle ve Orta Doğu'daki güç dengesi nedeniyle biz de sahip olmak zorunda kalırız ama bunu istemiyoruz.

İsrail, 2024'ün ilk çeyreğini işaret etti

Suudi Veliaht Prens'in ifadelerinin ardından gözler İsrail'e çevrildi.

BM genel Kurulunda ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ABD medyasına görüşme hakkında şunları söyledi:

"Sayın Başkan, sizin liderliğiniz altında İsrail ile Suudi Arabistan arasında tarihi bir uzlaşmaya varabileceğimizi düşünüyorum. Bu tür bir barışın, Arap-İsrail çatışmasını sona erdirmede ileriye doğru atılmış büyük bir adım olacağını düşünüyorum." dedi. İslam dünyası ile Yahudi devleti arasında ve İsrail ile Filistinliler arasında gerçek barış.”

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, katıldığı bir radyo programında iyimser tablo çizdi.

Cohen, gelecek yılın başlarında bir anlaşmaya varılabileceğini dile getirdi. "Boşluklar giderilebilir" diyen Cohen, şunları aktardı:

“Zaman alacak ama ilerleme var. 2024'ün ilk çeyreğinde, yani dört veya beş ay sonra, (anlaşmanın) ayrıntılarının kesinleştiği bir noktaya gelme ihtimalimizin olduğunu düşünüyorum.”

Yakınlaşma, Çin'in yedi yıl süren askıya alma ve gerginlikten sonra Mart ayında İran'la ilişkilerini normalleştirmesiyle gerçekleşti. Suudi Veliaht Prens, İran'ın nükleer silahları varsa Suudi Arabistan'ın da bunları istediğini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli