IŞİD taktik değiştirdi: Yaşlılar ve çocuklar önden

22-06-2017
Rûdaw
Etiketler IŞİD Yaşlı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Radikal örgütler, geçmişte intihar saldırılarında genç yaştaki üyelerini kullanırken, IŞİD ise çocuk ve yaşlıları kullanarak farklı bir yol izledi.

 

ABD'in Anti - Terör Merkezi'nin raporuna göre, saldırganların yaşları 20 - 25 arasında değişirken örgüt liderlerinin yaş aralığı 25 - 40 olarak öne çıkıyordu.

 

Saldırganların sınıflandırılması üzerine yapılan araştırmalarda, terör örgütlerinin, 22-24 yaş aralığındaki bekar gençlere hitap ettiği ifade ediliyor.

 

El Kaide'nin eski lideri Usame Bin Ladin, 11 Eylül saldırıları düzenlendiğinde 40 yaşındaydı. El Kaide'nin Irak ve Şam sorumlusu Ebu Musab Zerkawi, 40 yaşında öldürüldü. Ancak IŞİD özellikle son aylarda radikal grupların bu alışkanlığını değiştirmeye çalışıyor.

 

Fiziksel açıdan güçlü bekar gençler, aktif bir şekilde eylemi yerine getirebilmekle birlikte, ardında örgüte yük olacak eş ve çocuk bırakmayacakları için örgütler tarafından tercih ediliyor.

 

Rapora göre, 2016'nın Nisan ayında Pentagon tarafından hava saldırısında öldürüldüğü açıklanan Şeyh Ebu Ali El Enbari (59), örgüt içindeki ilk yaşlı üyenin örneğiydi. Ebubekir Bağdadi'nin varisi olarak görülen Enbari'nin ölümünden sonra IŞİD, başta intihar saldırılarında olmak üzere daha çok yaşlı üyelerine bel bağlamaya başladı.

 

2016 Ağustos - 2017 Nisan tarihleri arasında yaşları 60'ın üzerinde olan 27 IŞİD'linin, intihar saldırısı düzenlediği belirtiliyor. Bu sayı, sadece IŞİD'in doğruladıklarını yansıtıyor. Söz konusu saldırganlarından 15'i Musul'da, 5’i Halep'te, 3’ü Şergat'ın batısında, 1’i de Berek'de saldırı düzenledi.

 

27 saldırgandan 14'ü Iraklı, 4'ü Suriyeli, 2’si Mısırlı, 2’si Ürdün uyrukluydu. Tacikistan ve Kazakistan uyruklu ise birer kişinin olduğu açıklandı. Ensari olarak tanınan saldırganlardan ikisinin Iraklı veya Suriyeli oldukları doğrulanamadı. Diğer bir yaşlı saldırganın uyruğu ise bilinmiyor.

 

 

Yaşlı saldırganlarından 16'sı bombalı araç kullanırken, 3'ü bombalı yelekle intihar saldırısı düzenledi. Bir saldırgan da silahlı saldırı düzenledikten sonra intihar etti. İkisi silahlıyken, bir tanesi hava saldırısında öldürüldü. 4'ünün cesedi ise bulunamadı.

 

Musul operasyonuyla saldırılar arttı

 

Rapora'da IŞİD'in Musul operasyonundan sonra, intihar saldırılarına daha fazla bel bağladığı ifade ediliyor. Saldırganların bir bölümünün örgütün propaganda amaçlı çektiği filmlerde çocuklar ve gençlerin yanında yer aldığı belirtiliyor. Raporu hazırlayanlar, IŞİD'in planlı bir şekilde yaşlıları kullandığını kaydediyor.

 

Anti - Terör Merkezi'nin raporuna göre, Musul savaşında çok sayıda intihar saldırganını kaybeden IŞİD, genç saldırgan sıkıntısını çektiği için yaşlılara yöneldi. Örgüt, gençleri sokak savaşlarında değerlendirmek istiyor.

 

ABD'li komutanlarında alınan bilgiye göre, Musul savaşında, büyük bölümü intihar saldırganı olan 2 binden fazla IŞİD'li öldürüldü.

 

Merkezdeki uzmanlar, örgütün, elindeki bölgeleri kaybettikçe, intihar saldırganlarının sayısını arttırmak için yaş ayrımı yapmadan 10 yaşındaki çocuktan 70 yaşındaki yaşlılara kadar, bütün elemanlarını kullanacağı tahmininde bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli