Irak Hükümet Sözcüsü: Türkiye ile Irak arasında 22'den fazla anlaşma ve mutabakat imzalanacak

22-04-2024
Etiketler Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi, Türkiye ile 22’den fazla mutabakat ve anlaşma imzalanacağını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün 13 yılın ardından Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne ziyarette bulunacak.

Ziyaret hakkında Rûdaw’a konuşan Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi,  ziyarette su, kalkınma, ekonomi ve ticaret ile güvenlik konularının ele alınacağını söyledi. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani görüşmesinde iki ülke arasında birçok konuda anlaşma ve mutabakat imzalanacağı bildirildi.

Avvadi'ye göre biri su konularında olmak üzere, iki stratejik anlaşma ve çeşitli alanlarda 20'den fazla mutabakat zaptı imzalanacak.

Bağdat ile Ankara arasında öne çıkan en belirgin başlıklardan biri ise Dicle ve Fırat nehirlerinden salınan su miktarı ve sınır güvenliği meselesi.

Irak Hükümet Sözcüsü, "Başbakan, anlaşmaların ve mutabakatların ayrıntılarını Türkiye Cumhurbaşkanıyla düzenleyeceği ortak basın toplantısında açıklayacak" ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın ziyaretinde gündeme gelecek diğer önemli bir konu ise Basra'daki Faw limanından başlayıp Türkiye'ye uzanan Kalkınma Yolu Projesi. Proje demiryolu ve kara olmak üzere ticari ve turistik alanlarda katkı sunması beklenen iki ulaşım hattından oluşuyor.

Avvadi "Ziyaretin önemi daha önceden tartışılarak hazırlanan  dosyalar üzerinedir" ifadelerini kullandı.

Irak ile Türkiye arasındaki yıllık ticaret 15 milyar doların üzerinde olup, Türkiye Dışişleri Bakanlığı bu rakamın 20 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli