Mazlum Der ‘IŞİD’in de içinde olduğu konferans’ istedi

20-09-2014
İnan Gedik
Etiketler Mazlum Der Ünsal IŞİD Türkiye Kürtler Rojava
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği  (Mazlum Der) Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, “IŞİD unsurlarının da içinde bulunduğu bölgesel konferanslar düzenlenmesini” istedi.

 

Son olarak Rojava bölgesine saldıran Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle ilgili, tartışılacak bir öneri yapıldı.

 

Rûdaw’a konuşan Ünsal, IŞİD’i ortaya çıkaran nedenleri ve yaptığı eylemlerin sonuçlarının çok detaylı olarak incelenmesi gerektiğini belirterek, doğrudan bir askeri müdahalenin içinden çıkılmaz sonuçlara yol açacağını söyledi.

 

Müdahalenin büyük bir mezhep nefretine dönüşmesi riski taşıdığına belirten Ünsal, şöyle devam etti:

 

“Acilen bölge konferansları toplanmalı ve kendisini IŞİD üzerinden ifade eden her kim varsa, onlar da katılmalı. Taraflarla görüştürülmeli. Beklentileri ve talepleri neler, bunlar dinlenmeli. Sadece askeri operasyonlar üzerinden IŞİD’in etkisiz hale getirilmesi mümkün değil.”

 

IŞİD’e dünyanın dört bir yanından katılım olduğuna da dikkat çeken Ünsal, şöyle devam etti:

 

“Bunun için bir askeri operasyonun etkisi dünyanın her yerinde etkisi olur. Savaşın bütün tarafları bir İslam Konferansı ya da Birleşmiş Milletler çağrısıyla bir araya gelmeli. Yaptıkları hoşunuza gitmese de sonuçta bu adamlar var. Her savaşın da bir konuşulma ve müzakere aşaması oluyor. Sadece Müslümanları kastetmiyorum, tüm etnik ve dinsel grupların belli periyotlarla bir araya gelmeli. İnsan biraz da tanımadığına düşman oluyor.”

 

Rojava bölgesinden gelen insanları Türkiye’nin hiçbir tereddüt yaşamadan kabul etmesi gerektiğini de ifade eden Ünsal, şöyle devam etti:

 

“Sınırların kapatılması asla kabul edilemez. Bundan sonra da güvenli bölge olarak Türkiye’ye geçişlerin sağlanması göçmenlerin ve sığınmacıların günlük ihtiyaçlarının sağlanması için gerekli alt yapının oluşturulması lazım. Bu milyonları bulan göç dalgası Türkiye için çok ağır bir yük getiriyor. Bunun için uluslararası camianın da elini taşın altına koyması lazım.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli