Erbil (Rûdaw) – ABD Kongre Üyesi ve Joe Biden'ın Demokrat Parti'nin 2024 başkanlık seçimlerindeki rakibi Dean Phillips, Ortadoğu’nun sadece bir veya iki ülkeden ibaret olmadığını belirterek, ABD’nin yeni başkanının Kürtleri dinlemesinin önemli olduğunu ifade etti.
Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’ya konuşan Dean Phillips, “ABD'nin Ortadoğu’ya olan ilgisinin yaklaşık yüzde 90’ı İsrail-Filistin çatışmasına odaklanıyor” dedi.
Phillips, Ortadoğu’nun yalnızca bir veya iki ülkeden ibaret olmadığını ve ABD’nin odak noktasını daha geniş bir bölgeye yayması gerektiğini vurguladı.
ABD'nin Irak, Suriye ve Orta Doğu'nun birçok yerindeki konuları önemsemediğini dile getiren Phillips, “Demokratların kazanması halinde, bir sonraki yönetim diğer konular üzerinde de çalışabilir” diye konuştu.
Phillips, bu yıl Demokratların başkanlık adayı olduğunu açıklamıştı.
Ancak eyaletlerde en fazla oyu alan Biden, partinin başkanlık adayı olarak seçildi. Biden daha sonra yarıştan çekilerek Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e desteğini açıkladı.
Rûdaw'ın Dean Philips ile kısa söyleşisi şöyle:
Rûdaw: Sayın Kongre Üyesi, bizimle birlikte olduğunuz için çok teşekkür ederiz. Siz Demokratların başkanlık adayıydınız ve aynı zamanda Başkan Biden'ı ilk eleştiren siz oldunuz. Başkan Biden'ın çekilip yerine Kamala Harris'in getirilmesinden bu yana sizce neler değişti?
Dean Phillips: Size şunu söylemek istiyorum; Kürtlerin kendilerini bu denklemin içinde bulabileceklerini düşünüyorum. Zayıf bir rakip, tüm beklentilerin aksine her şeyin gerçekleşmesine yol açabilir. Bu yüzden aylardır doğru irade, doğru enerji ve ilkelere bağlılıkla her şeyin olabileceği kanaatindeyim. Bu salonda olmaktan ve tüm neşeyi, enerjiyi ve iyimserliği görmekten çok mutluyum. Çünkü bir ay önce bu törenin cenaze töreni gibi olması bekleniyordu ama şimdi yeni bir partinin doğuşu gibi görünüyor ve bu yüzden mutluyum.
Rûdaw: Sizce Demokratlar Kasım’daki seçimleri tekrar kazanabilir mi?
Dean Phillips: Sadece Demokratların kazanabileceğini düşünmüyorum, aynı zamanda kazanacağımıza da inanıyorum. Bir ay önce kazanmanın oldukça zor olduğunu ve istatistiklerin net olduğunu düşünüyordum. Joe Biden'ın Beyaz Saray yarışını kaybedeceğini, bizim de Senato ve Temsilciler Meclisi'ni kaybedeceğimizi ve bunun bir felaket olacağını düşündüm. Ama şimdi, bu görüşten sadece üç hafta sonra, anketlerde ve halkın enerjisinde bir değişiklik görüyorsunuz; aslında demokratik süreç bu şekilde işliyor.
Rûdaw: Size Ortadoğu hakkında bazı sorular soracağım. Peki, IŞİD'e karşı mücadelede ABD'nin ortağı olan Kürtler hakkında ne düşünüyorsunuz ki şu an Bağdat'la pek çok anlaşmazlık yaşıyorlar? Mevcut yönetim de sorunlara çözüm bulma konusunda önemli bir rol oynayabilir, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Dean Phillips: Sanırım, sizin de pek çok kişiden daha iyi anladığınız gibi, biz Amerika Birleşik Devletleri olarak yüzde 90 oranında Ortadoğu'da İsrail ile Filistinliler arasındaki çatışmaya odaklanmış durumdayız. Şimdi bana hatırlattığınız konuları pek önemsemiyoruz. Irak’ta, Suriye’de ve Orta Doğu’nun birçok yerinde insanların bizimle aynı taleplere sahip, kendi kaderini tayin hakkı, özgürlük, refah ve güvenlik gibi konular. Bunlar insanın ihtiyaç duyduğu şeyler ve bence Kamala Harris ve Tim Walls'un ABD dış politikasını değiştirip genişletmesi, aynı zamanda tüm odaklanmayı mevcut konulara vermemesi için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Çünkü herkes önemlidir ve sizin de çok iyi bildiğiniz gibi Ortadoğu sadece bir iki ülke değil, çok geniş bir bölgedir.
Elbette ve ne yazık ki Ortadoğu’da iyi bir geçmişimiz yok. Ancak artık değişim ve yeni düşünme fırsatı var ve sadece bu ülkede değil, Ortadoğu’da da yeni neslin farklı görüş ve ilkelerle müzakere masasına gelmesine izin vermek için bir fırsat var. Biz ABD olarak demokrasiyi halka dayatmayı hiçbir zaman başaramadık ama demokrasiyi isteyenleri desteklemeyi iyi başardık. Bu artık herkese iletebileceğim en önemli mesajımdır.
Rûdaw: Yeni yönetimin Kürdistan’ın Irak’tan bağımsızlığını desteklemesini istiyor musunuz?
Dean Phillips: Harris-Walls'ın dış politikasına ilişkin görüşlerimi empoze edecek kadar ileri gitmeyeceğim, ancak Amerikalıların, özellikle de yeni liderimizin kulaklarını, kalplerini ve zihinlerini açmasının önemli olduğunu söyleyebilirim. Örneğin Chicago sokaklarında gösteri yapanları veya Kürdistan’daki Kürtleri ve onların Bağdat’la ilişkilerini dinlemek gerekiyor. Dinlememiz ve buluşmamız gerektiğini düşünüyorum ve Dışişleri Komitesi’ndeki Ortadoğu İşleri Komitesi’nin bir üyesi olarak, insanları anlamak ve dinlemek benim amacım. Bildiğiniz gibi Kürtlerle ortaklık içerisindeyiz ve bazı zorluklarımızın olduğunu biliyorum ama bu zorlukların ancak doğrudan diyalogla çözülebileceğini düşünüyorum.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın