İran, Kuveyt, Suudi Arabistan ve BAE’yi kum fırtınası korkusu sarmış durumda

20-05-2022
Rûdaw
Etiketler Kum Fırtınası Ortadoğu İklim
A+ A-

Erbil (Rudaw) - Son günlerde Ortadoğu'yu saran kum fırtınaları, uzmanların uyardığı gibi değişikliği nedeniyle çoğalabilir ve insan sağlığını ciddi riske atabilir.

Nisan ayı ortalarından bu yana sekiz kum fırtınasının kapladığı Irak'ta Pazartesi günü en az 4.000 kişi solunum sorunları nedeniyle hastanelere başvurdu.

Bu ayın başlarında benzer solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle Irak hastanelerinde 5.000'den fazla kişi tedavi edildi.

Söz konusu fırtınalar, İran, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni gelecek açısından daha fazla korkuyla boğmuş durumda.

Kuvvetli rüzgarlar atmosfere büyük miktarlarda kum ve toz kaldırır, bu toz da daha sonra yüzlerce, hatta binlerce kilometre yol katedebilir.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), kum fırtınalarının toplam 150 ülke ve bölgeyi etkileyerek çevre, sağlık ve ekonomiyi olumsuz etkilediğini bildirdi.

Barselona Süper Bilgi İşlem Merkezi ve Katalan Araştırma ve İleri Araştırmalar Kurumu'nda kum ve toz fırtınası uzmanı Carlos Perez Garcia-Pando, "Bu, hem yerel hem de küresel, ancak menşe bölgelerinde daha yoğun bir olaydır" dedi.

“Fırtına bakteri ve virüslerin yanı sıra pestisit ve diğer toksinleri yayabilir”

Fırtınalar, Kuzey Afrika, Arap Yarımadası, Orta Asya ve Çin'in kuru veya yarı kurak bölgelerinden kaynaklanıyor.

Daha az etkilenen diğer bölgeler ise Avustralya, Amerika ve Güney Afrika.

BM Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) de havadaki tozun oluşturduğu "ciddi riskler" konusunda uyardı.

İnce toz parçacıkları astım ve kardiyovasküler rahatsızlıklar gibi sağlık sorunlarına neden olabilir ve ayrıca bakteri ve virüslerin yanı sıra pestisit ve diğer toksinleri yayabilir.

WMO, "Partikülün boyutu, insan sağlığına yönelik potansiyel tehlikenin önemli bir belirleyicisidir" dedi.

10 mikrometreden küçük olabilen partiküller genellikle burun, ağız ve üst solunum yollarında sıkışabilir ve bunun sonucunda astım ve zatürree gibi solunum rahatsızlıklarıne neden olabilir.

En çok risk altında olanlar, solunum ve kalp sorunlarıyla mücadele edenlerin yanı sıra en yaşlı ve en genç olanlar.

Ve en çok etkilenenler, Mart ayındaki olay gibi Sahra'dan giden tozun nadiren etkilediği Avrupa'nın aksine, düzenli olarak kum fırtınasına maruz kalan ülkelerde yaşayanlar.

Hava ve iklim koşullarına bağlı olarak, kum tozu atmosferde birkaç gün kalabilir ve uzun mesafeler katedebilir, zaman zaman bakteri, polen, mantar ve virüsleri toplayabilir.

Strasbourg Üniversitesi'nde araştırmacı ve Air Health Climate kolektifinin bir üyesi olan Radyolog Thomas Bourdrel, “Kum parçacıkları, yanma ile üretilen parçacıklardan daha az zehirli olsa bile, fırtınalar sırasındaki aşırı yoğunlukları, özellikle en savunmasız olanlar arasında, kardiyo-solunum ölümlerinde oldukça önemli bir artışa neden oluyor" dedi.

Bazı bilim insanları, kum fırtınalarının sıklığının ve yoğunluğunun iklim değişikliği nedeniyle daha da artabileceğini söylüyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

İsrail basını: Siber saldırı yapıldı, bilim adamlarının bilgileri ifşa oldu

İran istihbaratıyla bağlantılı olduğu öne sürülen bilgisayar korsanlarının Tel Aviv'in güneyindeki Sorek Nükleer Araştırma Merkezi'nde çalışan bir bilim insanı ve bazı İsrailli yetkililerin kişisel bilgilerini ifşa ettiği öne sürüldü.