RÛDAW ÖZEL - Gazzeliler gaz ve elektrik yokluğundan kağıt ateşinde yemek pişiriyor

19-11-2023
Muhammed Salim
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İsrail Gazze Şeridi Hamas
A+ A-

Gazze Şeridi (Rûdaw) - Gazze Şeridi'nde gaz ve elektrik yetersizliği nedeniyle halk çevreden topladığı kağıt ve odun parçaları ile ateş yakıp yemek hazırlıyor.

İsrail ordusunun ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde tek elektrik santralinin yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kalmasıyla 2 milyonu aşkın nüfuslu bölgenin elektriği tümden kesildi.

Şehirde elektrik, içme suyu ve gaz bulunamazken kuzeyden göç eden siviller de bölgede sıkışmış durumda.

Ailesi ile Gazze’nin kuzeyinden güneyine göç etmek zorunda kalan Hafsa Abuhamam isimli kadın, her gün sokaklardan topladığı kağıt ve odun parçaları ile yemek pişirmek zorunda kaldığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Filistinli kadın, “Bu bizim günlük sefaletimiz, İsrail bombardımanı yüzünden her şeyimizi kaybettik. Ancak Han Yunus'ta saklanacak bir yer bulduğumuz için şanslıyız. Gaz ve elektrik olmadığından sokakta ateş yakmak, yemek pişirmek zorunda kalıyoruz. Bebeklerimiz için süt alamıyoruz ve savaş nedeniyle yerinden edilmek büyük bir endişe kaynağı” diye konuştu.

Hasan Abdurrahman ve kardeşleri de çocuklarını doyurmak için annelerine yemek için yardım ediyor. Bu artık onlar için günlük yaşamın bir parçası olmuş durumda.

Hasan Abdurrahman, “Kimimiz akrabalarımızın evinde kalıyor, kimimiz böyle açıkta, sokakta kalıyoruz. Burada, bu meydanda yemek yapmak zorundayız. Gaz ve elektrik olmadığı için yapacak hiçbir şey yok” dedi.

Gazze’de insanlar en basit yaşam ihtiyaçlarını karşılamakta büyük sıkıntı yaşıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze Şeridi'nde büyük bir gıda açığının söz konusu olduğunu ve buradaki halkın geniş çapta açlıkla karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Su alabilmek için kuyruğa giren Gazzeli Muhammed Necar da “Sabah erken saatlerde buraya gelip iki saat bekliyoruz ancak öyle biraz su alabiliyoruz” dedi.

Gazze'deki yakıt sıkıntı 130 fırının tamamında ekmek üretiminde ciddi bir duraksamaya yol açtı. Yakıt sorunu aynı zamanda gıda yardımı dahil olmak üzere; insani yardım dağıtımı operasyonlarını da sekteye uğratıyor. Gazze Şeridi artık büyük bir gıda açığı ve geniş çapta açlıkla karşı karşıya. Halkın neredeyse tamamı çaresizce gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'e kapsamlı bir saldırı düzenledi. Arlarında 310 askerin de bulunduğu 1200 kişinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığı saldırının ardından İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı düzenledi.

İsrail daha sonra Gazze’de karadan operasyon başlattı.

Gazze'deki hükümete göre 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında 5 bini çocuk ve 3 binden fazlası kadın olmak üzere 12 bin 300 kişi öldürüldü.

Gazze Şeridi içerisindeki çatışmalarda da 55 İsrail askeri de öldürüldü.

İsrail'e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 200’den fazla esir bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli