Arap Birliği’nden çağrı: Tüm esirler serbest bırakılsın, Gazze’de BM gücü konuşlansın

18-05-2024
Etiketler Arap Birliği İsrail Gazze Şeridi
A+ A-

Haber Merkezi - Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen 33’üncü Arap Birliği Zirvesi sona erdi. Gazze'de yedi aydır süren savaşın temel gündem olduğu zirvede karşılıklı tüm esrilerin serbest bırakılması ve Gazze'de uluslararası bir barış gücünün konuşlandırılması çağrı yapıldı.

Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife’nin ev sahipliğini yaptığı toplantıda konuşan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, "Uluslararası toplum, ateşkesin bir an önce sağlanması, işgalci ordunun tüm saldırılarını durdurması ve bölgeye yardımların ulaşması konusunda sorumluluğunu üstlenmelidir” dedi.

Bir gün boyunca süren zirveye katılan 22 üye ülke ortak bir bildiri yayınladı.

Bildiride, Gazze Şeridi'nde acilen ateşkesin sağlanması ve bağımsız Filistin devletinin oluşması gerçeğini somutlaştıracak Orta Doğu'da uluslararası barış konferansının düzenlenmesi ve tüm esirlerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Bildiride, “İsrail'in Gazze Şeridi'nde devam ettirdiği acımasız saldırıları, sivil Filistin halkı aleyhinde işlenen suçları ve İsrail'in uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuku benzeri görülmemiş şekilde ihlal etmesi” şiddetle kınandı.

İki devletli çözüm uygulanıncaya kadar Birleşmiş Milletler Geçici Görev Güçleri'nin işgal altındaki Filistin topraklarında konuşlandırılması çağrısında bulunan liderler, Filistin'in BM'ye tam üyeliğini kabul ederek, iki devletli çözümün uygulanması için net önlemler alma konusundaki sorumluluğun BM Güvenlik Konseyi'ne ait olduğunu vurguladı.

Liderler, siyasi süreç için bir zaman sınırı belirlenmesi ve bağımsız bir Filistin devleti kurulmasına yönelik bir BM Güvenlik Konseyi kararı çıkarılması gerektiğine dikkati çekti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli