ABD, Suriye'den çekiliyor mu? Asker sayısı yarıya düşebilir

Erbil (Rûdaw) - Amerikalı iki üst düzey yetkilinin Reuters’a verdiği bilgilere göre, ABD ordusu önümüzdeki haftalar ve aylar içinde Suriye’deki askeri varlığını yeniden yapılandırmayı planlıyor.
Bu adımın, Suriye’deki mevcut asker sayısının yaklaşık yarıya düşürülmesiyle sonuçlanabileceği ifade ediliyor.
Şu anda ABD’nin Suriye'de yaklaşık 2 bin askeri bulunuyor. Bu birliklerin büyük çoğunluğu, Rojava’da konuşlanmış durumda. Amerikan askerleri burada, başta Demokratik Suriye Güçleri (DSG) olmak üzere yerel ortaklarla birlikte IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemeye çalışıyor.
“Sayısı bin askere düşebilir”
İsminin açıklanmasını istemeyen kaynaklardan biri, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Asker sayısı 1.000’e kadar düşürülebilir” dedi.
İsmi açıklanmayan ikinci bir üst düzey yetkili ise, asker sayısının yarıya düşürülebileceğine dair şüphelerinin bulunduğunu ifade etti.
Yetkili, bu durumun doğrudan Başkan Donald Trump yönetiminin İran’la sürdürdüğü müzakereler ile bağlantılı olduğunu belirtti.
Trump yönetimi, bölgesel tansiyonu düşürmeye yönelik adımlar atarken, aynı zamanda savunma tedbirlerini de artırıyor. Son günlerde ABD, doğu Akdeniz’e B-2 bombardıman uçakları, savaş gemileri ve hava savunma sistemleri gönderdi.
Trump: İran kasıtlı olarak süreci geciktiriyor
14 Nisan 2025’te yaptığı açıklamada Trump, İran’ı nükleer anlaşmayı "bilerek ve isteyerek geciktirmekle" suçladı. Trump, “Eğer bu böyle devam ederse, onların nükleer tesislerini yerle bir ederiz,” ifadelerini kullanırken, İran’ın nükleer bomba geliştirmeyi ciddi biçimde değerlendirdiğini öne sürdü.
Suriye’de yeni hükümet, yeni denge arayışı
2024 Aralık ayında Beşar Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte kurulan Suriye’nin yeni hükümeti ise hem komşu ülkelerle hem de uluslararası toplumla ilişkileri onarmaya çalışıyor.
Mart ayında, ABD’nin desteklediği Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Şam yönetimi arasında bir anlaşma imzalanarak, DSG’nin Suriye Savunma Bakanlığı’na entegre edilmesi kararlaştırılmıştı.
Öte yandan, ABD yönetimi de Mart ayında Suriye’ye bir dizi siyasi şart sundu. Bu çerçevede bazı yaptırımların kaldırılması gündeme geldi. Ancak Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşünden bu yana, ABD’nin Şam’la doğrudan bir diplomatik temas kurmadığı görülüyor.
Beyaz Saray kaynakları, bu temassızlığın nedenlerinden birinin, Suriye'nin yeni hükümetinin geçmişte El Kaide bağlantılı yapılarla ilişkilendirilmesi olduğunu öne sürüyor.
Pentagon'dan küresel güç değerlendirmesi
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in, Amerikan askerî varlığının küresel ölçekte yeniden değerlendirilmesi amacıyla geniş kapsamlı bir inceleme başlattığı bildirildi. Bu çerçevede sadece Suriye değil, diğer bölgelerdeki ABD askeri konuşlanmaları da gözden geçiriliyor.