İran’dan Bağdat’a ‘Kürt dostu’ elçi

Erbil (Rûdaw) - Kürtlerle 30 yıllık bir geçmişi olan ve İran'ın Bağdat Büyükelçisi olarak atanan İrec Mescidi’nin yeni dönemde Tahran – Erbil ilişkilerinin güçlenmesine katkı sunacağı ifade ediliyor.

 

Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin sağ kolu olarak tanınan Mescidi bu gücün önde gelen komutanlarından.

 

Mescidi, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki ilişkilerin “mühendisi” olarak biliniyor.

 

Irak'ta etkisini arttırmayı amaçlayan İran İslami Cumhuriyeti, Mescidi'nin bu işin üstesinden gelebileceğini düşünüyor.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti Tahran Temsilcisi Nazım Debag, Mescidi’nin Bağdat Büyükelçisi olarak atanmasının, İran’ın Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partilere verdiği önemi gösterdiğini belirtti.

 

Nazım Debag, İran’ın, ajandasını daha iyi bir şekilde uygulamak için Mescidi’yi seçtiğini söyledi.

 

İran’a yakın üst düzey bir yetkili ise, büyükelçinin belirlenmesine ilişkin, “Irak Hükümeti bir yılı aşkın süredir İran’ın eski Bağdat Büyükelçisi Hasan Danayfer’le diyaloğu kesmişti. Çünkü Danayfer, eski Başbakan Nuri Maliki döneminde ülkenin içişlerine karışarak bütün resmi kurumlara müdahale etmişti” diye konuştu.

 

İran’a yakınlığıyla bilinen Küristan İslami Topluluk (Komel) İlişkiler Sorumlusu Bilal Süleyman da, İran’da Kasım Süleymani’ye sorulmadan Irak’a atama yapılmadığını belirterek, “Irak’ın durumuna vakıf olan isimler belirleniyor. Mescidi de Süleyamani’ye çok yakın bir isim” dedi.

 

Bir süre Komel’in Tahran temsilcisi olarak görev yapan Bilal Süleyman, “Mescidi, Güney Kürdistan’da Kürdistani Cephe oluşturulmadan önce, partilerın yakınlaşmasında önemli rol oynamıştı. Hatta KDP – KYB yakınlaşmasının mühendisiydi” ifadelerini kullandı.

 

İran’ın 2003’ten sonra Irak’a atadığı 2 büyükelçi Kudüs Ordusu’nda üst düzey görevdeydi.

 

Saddam Hüseyin’den sonra Irak’ta görev yapan ilk İranlı büyükelçi Hasan Kazımi’ydi. 6.5 yıl görev yapan Kazımi Kudüs’te üst düzey bir yetkiliydi.

 

Daha sonra Bağdat’a büyükelçi olarak atanan ve 6.5 yıl görev yapan Hasan Danayfer, Kudüs Gücü Deniz Kuvvetleri Genel Komutanı’ydı.

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Tahran İlişkileri Sorumlusu Abdullah Akreyi, Mescidi’yi “ılımlı” bir kişi olarak tanımlayarak, “Onun Kürtlerle 30 yıllık bir ilişkisi var. Kürtlerin Mescidi’ye karşı olumsuz bir geçmişi yok” dedi.

 

Mescidi’nin göreve başlamasıyla İran ile Kürdisan Bölgesi arasındaki ilişkilerin güçleneceğini dile getren Akreyi, “Kudüs Gücü’ne bağlı olan İrec Mescidi, Ortadoğu’da etkili bir rol oynuyor. O aynı zamanda Kasım Süleymani’nin temsilcisi olarak Başkan Mesud Barzani’yi ziyaret ediyordu” diye belirtti.