Biden, ABD'nin Ortadoğu için benimsediği ilkeleri özetledi

Haber Merkezi - ABD Başkanı Biden, ülkesinin Ortadoğu'da aktif bir partner olarak kalacağını belirterek, "Hiçbir yere gitmiyoruz ve bölgede Çin, Rusya veya İran tarafından doldurulacak bir boşluk bırakmayacağız" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde 9 Arap ülkesinin liderlerinin katılımıyla düzenlenen "Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi"nde konuştu.

ABD birliklerinin Afganistan'dan çekilmesi ve Irak'taki misyon değişikliğine değinen Biden, bunun, ABD'nin aşırılık yanlısı grupların tehdidine karşı mücadele etmeyeceği anlamını taşıomadığını söyledi.

Biden, "Terör tehdidini nerede olursa olsun ortadan kaldıracak güce ve iradeye sahibiz. Bu yıl IŞİD liderini kahramanca bir operasyonla öldürdürerek bunu gösterdik ve bu hafta örgütün liderini daha öldürdük” dedi.

"ABD, bölgede olumlu bir gelecek ve hepinizle iş birliği inşa etme konusunda kararlı. ABD hiçbir yere gitmiyor" diyen Biden, "Bölgeden çekilip, Çin, Rusya ve İran tarafından doldurulacak bir boşluk bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Rusya, Çin ve İran'ı hedef alan Biden, "Dünyada ve Ortadoğu'daki düzeni baltalamaya yönelik çabalara şahit oluyoruz" diye konuştu.

Biden, "Çin'in Hint-Pasifik bölgesi başta olmak üzere dünyada baskılarını artırdığını, Rusya'nın komşusu Ukrayna'ya karşı acımasız ve haksız bir savaşı sürdürdüğünü, İran'ın ise Orta Doğu'daki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerine devam ettiğini" söyledi.

Biden yönetiminin Ortadoğu için beş ilkesi

Buna karşılık ABD'nin bölgede aktif bir ortak olmaya devam edeceğini ve bölgedeki müttefiklerine terörle mücadelede destek olacağını ifade eden Biden, şu ifadeleri kullandı:

"ABD, kurallara dayalı uluslararası düzene katkıda bulunan ülkelerle ortaklığını desteklemek ve güçlendirmek için çalışacak. Bu ülkelerin de kendilerini dış tehditlere karşı koruyabilmelerini sağlayacağız.

ABD, yabancı ve bölgesel güçlerin, Hürmüz Boğazı ve Babulmendep Boğazı da dahil olmak üzere Ortadoğu su yollarında seyrüsefer özgürlüğünü tehlikeye atmasına izin vermeyecektir. Ortadoğu, küresel ekonominin can damarıdır. Bu daha önce olduğu gibi bugün için de geçerli.

ABD yalnızca bölgesel istikrara yönelik tehditleri ortadan kaldırmayı amaçlamıyor, aynı zamanda gerilimi azaltmak, durumu sakinleştirmek ve mümkün olan her yerde çatışmayı sona erdirmek için çalışıyor. BAE ve Birleşmiş Milletler, Yemen'de 15 haftalık ateşkes ilan etti. Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin bölge ülkelerini Bağdat'ta diyaloğa yaklaştırmadaki öncü rolünü memnuniyetle karşılıyoruz. İran’ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeyeceğiz.

ABD, gerektiğinde ortaklarıyla siyasi, ekonomik ve güvenlik bağları kuruyor, ancak aynı zamanda ülkelerin egemenliğine ve bağımsız seçimine de saygı duyuyor.

ABD her zaman insan haklarını destekleyecektir. Gelecek, nüfuslarının tüm potansiyelini ortaya çıkaran ülkeler tarafından kazanılacaktır."