ABD Başkanı Biden’dan Kaşıkçı sorusuna cevap: Ne aptalca bir soru?

16-07-2022
Rûdaw
Etiketler ABD Başkanı Biden Veliaht Prens Selman Kaşıkçı
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Başkanı Joe Biden, "Cemal Kaşıkçı gibi başka bir cinayetin yaşanmayacağından nasıl emin olabilirsiniz?" sorusu üzerine “Ne aptalca bir soru. Bunlardan herhangi birinden nasıl emin olabilirim? Bir daha böyle bir şey olursa, çok daha fazla yanıt alacaklarını açıkça belirttim. Bırakın burayı, dünyanın herhangi bir yerinde ne olacağını nasıl tahmin edebilirim?" dedi.

ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki Selam Sarayı'nda Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan yöneticileriyle önemli görüşmeler yaptığını dile getiren Biden, Cidde'deki görüşmelerde enerji güvenliğini ele aldıkları ve temiz enerji konusunda Suudi Arabistan'ın ABD ile ortaklığa gireceğini ifade etti.

Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prens ile önemli görüşmeler yaptıklarını ve aylar süren "sessiz diplomasi" sonrasında pek çok başarıya imza attıklarını kaydeden Biden, "Bu bağlamda Suudi Arabistan hava sahasını tüm sivil uçuşlara açacak. Bu kararı takdir ediyoruz. Bu önemli bir durum ve çok büyük bir başarı. Bu, Suudi Arabistan hava sahasının, İsrail'e açılacağı anlamına geliyor" dedi.

Suudi yetkililerle enerji konusunu görüştüğünü de dile getiren Biden, yüksek enerji fiyatlarını kontrol altına alabilmek için petrol üreten ülkelerin gelecek haftalarda üretim kotalarını artırmalarını beklediklerini söyledi.

“Selman sorumlu ben değilim dedi”

Prens bin Selman ile görüşmede gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini gündeme getirdiğini söyleyen Biden, "Görüşmede görüşümü belirttim ve çok net bir şekilde ABD Başkanı'nın insan hakları konusunda sessiz kalmaması gerektiğini söyledim. Prens bin Selman'a bu olaydan onun sorumlu olduğunu düşündüğümü söyledim" dedi.

Biden, bin Selman'ın da kendisine olayın sorumlusu olmadığını ve sorumlular hakkında gerekli adımları attığını söylediğini ifade etti.

“Dünyanın herhangi bir yerinde ne olacağını nasıl tahmin edebilirim?"

Biden, konuyla ilgili soruların devam etmesi üzerine "Buraya Veliaht Prens ile görüşmeye gelmedim. Buraya, KİK ve dokuz ülkeyle birlikte ABD'nin ihtiyaçlarıyla ilgilenmek, burada bir boşluk bırakmamak için geldim" diye konuştu.

Biden, Suudileri "parya" olarak tanımladığı sözlerinin hatırlatılması üzerine "Söylediğim hiçbir şeyden pişman değilim, Kaşıkçı'nın başına gelenler dehşet vericiydi" dedi. ABD Başkanı, "Cemal Kaşıkçı gibi başka bir cinayetin yaşanmayacağından nasıl emin olabilirsiniz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Ne aptalca bir soru. Bunlardan herhangi birinden nasıl emin olabilirim? Bir daha böyle bir şey olursa, çok daha fazla yanıt alacaklarını açıkça belirttim. Bırakın burayı, dünyanın herhangi bir yerinde ne olacağını nasıl tahmin edebilirim?"

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli