DSÖ, Lübnan'a 600 bin doz kolera aşısı sağlayacak

Erbil (Rûdaw) – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Koordinasyon Grubu (ICG) iş birliğiyle Lübnan’a 600 bin doz kolera aşısı sağlayacaklarını duyurdu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, kolera salgının ülkede hızla yayılması üzerine vatandaşlara kolera aşısının sağlanacağını belirtti. Lübnan’da, şimdiye kadar 3 binden fazla kolera vakası tespit edildi. Koleraya yakalanların büyük çoğunluğu çocuk.

Lübnan Sağlık Bakanı Dr. Firaz el-Ebyed, yerel STK'larla özellikle kolera vakalarının yoğun olduğu ülkenin kuzeyi ve batısında  “kapı kapı aşı” kampanyası başlattıklarını duyurdu.

Vatandaşlarına özellikle de kamplardaki mültecilere aşı sağlayabilmek için yoğun bir çaban sarf ettiklerini belirten el-Ebyed, “Kolera vakalarının çoğu Süriyeli mültecilerin kaldığı kamplarda tespit edildi” dedi.

DSÖ Lübnan Temsilcisi Dr. Abdülnasır Ebubekir, DSÖ’nun tüm aşı masraflarını üstlendiğini ifade ederek, “Kolera aşısı, salgının yayılmasını önlemek ve halkı korumak için önemli bir faktör olmakla birlikte hastalıkla mücadele etmenin yegane aracı değil” diye konuştu.

Lübnan, kolera salgınının yanı sıra siyasi ve ekonomik bir krizle karşı karşıya. Ülke halkının yüzde 80’i yoksul tabaka. Çoğunluk, devletin güvenli bir şekilde kontrol etmediği içme suyu kamyonlarına bel bağlıyor.

DSÖ, ikinci doz kolera aşısını, yüksek vaka sayısı ve aşı yetersizliği sebebiyle askıya aldı. Aşının daha fazla kişiye ulaşabilmesi adına vatandaşlara tek doz aşı yapılıyor.

DSÖ, koleradan korunmak için ellerin bol suyla yıkanması, içme suyu ve gıda ürünlerinin temizliğinin yanı sıra aşı olmayı da öneriyor.