ROJAVA - Sınırdaki mayınlar başka ‘bahar’a!

Ankara (Rûdaw) - Türkiye Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Türkiye - Suriye sınırındaki mayınlı alanalrın bahar haavsı gelene kadar sökülmeyeceğini” açıkladı.

 

Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bakanlığının 2016 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

 

Yılmaz, Şanlıurfa'nın ortasında kalan askeri tugay arazisinin bir başka yere taşınmasına ilişkin çalışmalarının olduğunu, bu konuda mutabakata varıldığını belirtti.

 

Bakan Yılmaz, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin yasanın çıkarıldığını anımsatarak, şunları söyledi:

 

"Bu yasa çerçevesinde ihale yapıldı. İhaleyi, Suriye'de olaylar çıkınca iptal etmek zorunda kaldık. Bu güvenlik riskinin en yüksek olduğu noktada bizim mayınlı alanları temizlememiz sözkonusu değil. Ama ne zaman bir bahar ve barış havası gelir, o zaman mayınların kaldırılması doğru olur."

 

Türkiye-Suriye sınırı boyunca yapılacak mayın temizleme faaliyetlerine ilişkin kanun, Resmi Gazete'nin 17 Haziran 2009’daki sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

 

5903 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun”, sınırda bulunan anti - personel, anti - tank mayınları ile patlamamış mühimmatın temizlenmesini, imha edilmesini ve bu şekilde elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılması işlemlerine ilişkin esas ve usulleri düzenliyor. 

 

 

Suriye’ye asker girdi iddiası

 

Yılmaz, "100 askerin Suriye'ye girip girmediğine" ilişkin soruyu ise "Doğru değildir" şeklinde yanıtladı.

 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk askerinin Suriye'ye girmesi gibi bir düşüncelerinin olmadığını bildirdi.

 

Yılmaz, askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili soru üzerine de askerlik süresinin yeterince indirildiğini, şu aşamada daha fazla düşürülmesini düşünmediklerini belirtti.

 

İsmet Yılmaz, "Suudi Arabistan uçakları Türkiye'ye geldi mi" şeklindeki soruyu, "Şu anda gelmedi, ancak keşif için geldiler. 4 tane F-16 uçağı gelecek, kararı verildi, keşfi yapıldı. Bugün gelmemiştir ama yarın gelebilir. Ama prensipte mutabakata varıldı, gelebilirsiniz denildi" diye yanıtladı.

 

Yılmaz: Bağdat Kürtler’i dışladı

 

İsmet Yılmaz, "komşularla sıfır sorun" ile ilgili komisyonun muhalif üyelerinden gelen bir soruyu yanıtlarken, bunun tek taraflı olmadığını söyledi. Temsilin önemine işaret eden Yılmaz, şunları söyledi:


"Sıfır sorun bir niyet ama tek taraflı da olmuyor. Diyelim ki bir ülke, Irak için söyleyeyim, Kuzey'deki Kürt yönetimini dışlamışsa, kendi anayasalarında o yönetime verilmesi gereken hakları vermemişse, diğer bir halkını da Türkiye'den ziyade dışlamışsa, eğer o dışlama olmasaydı herhalde çok az sayıda DEAŞ terör örgütü Musul'a geldiğinde, yaklaşık 70 bin diye ifade edilen bir Kuzey Irak merkezi hükümetinin ordusu Musul'u bırakıp da çekilmezdi.

 

Dolayısıyla halkını dışlamış, halkının her birine farklı bir bakış açısı ile kapsayıcı değil, ondan sonra siz diyorsunuz ki 'Kuzey'e bakmayın merkeze bakın', merkez kapsamı güçlü olduğu zaman, kapsayıcı olduğu zaman, halkının milletinin tamamını temsil kabiliyeti olduğu zaman görüşürseniz bir anlam ifade eder."