VİDEO - Silahla banka bastı: Kardeşim için paramı istiyorum

Haber Merkezi - Lübnan’da devlet tarafından mevduat hesapları 3 yıldır dondurulan bazı vatandaşlar, gösteri düzenledikleri bankayı bastı. Camı kırarak içeri giren Saly Hafez isimli kız ise, kanser hastası olan ablasının tedavisi için parasını istedi.

Başkent Beyrut’un Sodeco bölgesinde bir araya gelen banka mağduru onlarca kişi, paralarının bulunduğu özel bir banka önünde eylem yaptı.

Bu esnada Sally Hafez isimli eylemci, elinde tabanca ile bankaya girdi. Genç kız kendisine ve kız kardeşine ait olan paranın bankada olduğunu belirterek buna ihtiyacı olduğunu söyledi.

 Hafez, “Hastanede ölmek üzere olan ablamın parasını almaya geldim. Kimseyi öldürmeye ya da vurmaya niyetim yok. Hakkımı almaya geldim" dedi.

Ablasının tedavisi için 50.000 dolara ihtiyaçları olduğunu ancak 20.000 dolarları olduğunu belirten Hafez, evinin eşyalarını sattıklarını söyledi.

Yerel medyaya konuşan Sally Hafez, bankadaki 20.000 doların 13.000 dolarını çekebildiğini anlattı.

Genç kız, banka müdürünün aileye ayda sadece 200 dolar ödeyebileceklerini söylediğini ve bunu kabul etmediklerini belirtti.

Hafez, "Bankaya bir miktar para yatırmıştık ve ne zaman ihtiyacımız olsa çekecektik. Haklarımızı koruyacak bir ülke yok. Ablam hasta ve tedavi için yurt dışına götürmemiz gerekiyor. Önce bankaya gittik. Sağlık Bakanlığı paramız yok dedi, kimse kız kardeşime yardım etmedi” diye konuştu.

Yerel medyada yer alan haberlere göre, bugün Şerefeddin isimli başka bir genç, kuzey Beyrut'ta başka bir bankayı basarak yaklaşık 30.000 dolar para çekti.

Lübnan'da döviz rezervlerinin erimesini önlemek amacıyla 2019'dan itibaren ülkedeki tüm döviz mevduat hesapları dondurulmuştu.

Ardından Lübnan Merkez Bankası, Kasım 2021'de kısıtlı ve hükümetin belirlediği kur üzerinden vatandaşların parasını çekebileceğini duyurmuştu.

Başkent Beyrut'ta 11 Ağustos’ta bir kişi, bankadaki parasını çekemediği için silahla banka çalışanlarını tüm gün boyunca rehin almış ve daha sonra teslim olmuştu.