İsrailli uzman: Türkiye’nin Kürtlere karşı eylemleri İsrail’in bölgesel çıkarlarıyla çelişiyor
Haber Merkezi - İsrailli siyaset bilimci Ofir Haivry, Türkiye ile İsrail arasında doğrudan bir çatışmanın mümkün olmadığını ancak iki ülke arasında Suriye’de “vekil güçler” üzerinden çatışmanın mümkün olabileceğini söyledi.
İsrail ile Türkiye arasında olası bir askeri çatışma söylentileri, jeopolitik ve toprak anlaşmazlıkları üzerine artan gerilimlerle birlikte İsrail basınında gündeme gelmişti.
Azerbaycan merkezli News.az’e konuşan İsrailli uluslararası ilişkiler uzmanı ve siyaset bilimci Ofir Haivry bu konuda "Doğrudan bir savaşın olası olduğunu düşünmüyorum ve bunun iki nedeni var” dedi.
Ofir Haivry, bu görüşünü şu şekilde açıkladı:
"Birincisi, iki ülkenin ortak bir sınırı yok. Her iki ülke de gelişmiş füze ve hava gücü kapasitesine sahip olsa da, genelde savaşa yol açan türden bir toprak anlaşmazlıkları bulunmuyor."
Haivry, Gazze konusunun zaman zaman tartışmalarda gündeme geldiğini, ancak bunun Türkiye için birincil bir mesele olmadığını belirtti. Bunun yerine Suriye’nin, İsrail ve Türkiye çıkarlarının çatıştığı ana sahne olduğunu vurguladı.
Suriye rejiminin çöküşü ve İran’ın etkisinin azalmasının istikrarsız bir ortam yarattığını belirten Ofir Haivry, "Suriye bir zamanlar İran’ın Rusya’nın desteğiyle hâkimiyetinde bulunuyordu. Her iki ülke de daha çok kendi bölgesel gündemlerine odaklanmıştı ve İsrail veya Türkiye ile doğrudan bir çatışmaya girmemişti. Ancak, Suriye rejiminin İsrail’in İran altyapısına yönelik saldırıları ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelmesiyle zayıflaması, dinamiği değiştirdi" dedi.
Ofir Haivry, Türkiye’nin bu süreçte, “vekil güçler” olarak kullanabileceği gruplarla ittifak kurarak Suriye’de etkisini genişletmeye çalıştığını belirtti.
İsrailli uzman, bu durumun İsrail’in çıkarlarına doğrudan ters düştüğünü ve sınırlarında daha İslamcı eğilimli bir hükümet ihtimalini artırdığını ifade etti.
Durumu daha da karmaşıklaştıran bir diğer unsur ise Rojava’da Kürt güçlerinin varlığı.
Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonlarına değinen Ofir Haivry, "Türkiye’nin Kürtlere karşı eylemleri, İsrail’in daha geniş bölgesel çıkarlarıyla çelişiyor" dedi.
Yaşanan gerilimlere rağmen doğrudan bir askeri çatışma ihtimalini düşük gördüğünü belirten Haivry, "Bir NATO üyesi olarak Türkiye, İsrail ile bir savaşa girmesi durumunda ittifakı da kaçınılmaz olarak buna dahil eder. Bu, her iki tarafın da istemediği bir durum” yorumunda bulundu.
Bunun yerine, iki ülkenin Suriye’de “vekalet çatışmalarına” yönelebileceği öngörüsünde bulunan İsrailli uzman, "Türkiye, İsrail üzerinde baskı kurmak için Şam ile ittifaklarını kullanabilirken, İsrail de Kürt grupları destekleyerek karşılık verebilir. Bu vekalet dinamiği, her iki ülkenin de çıkarlarını tam ölçekli bir savaşa varmadan korumasını sağlar” ifadelerini kullandı.
Haivry, "Eğer diplomasi başarısız olursa, Suriye’de Türkiye yanlısı milislerle İsrail destekli güçler arasında çatışmalar görebiliriz. Ancak iki ülke arasında doğrudan bir savaş olasılığı düşük kalmaya devam ediyor" diye konuştu.