Cemil Bayık: Örgütün yeni hedefi Efrin!

12-11-2014
Rûdaw
Etiketler Cemil Bayık el-Nusra Efrin
A+ A-

Haber Merkezi- KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, el-Kaide örgütünün Suriye kolu  el-Nusra Cephesi'nin Rojava’nın Efrin kentine doğru ilerlediğini söyledi.

 

Independent gazetesi, deneyimli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn'un Kandil Dağı'nda KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık'la yaptığı bir röportaja yer verdi.

 

Röportajda Cemil Bayık, son haftalarda ılımlı isyancı grupları yenilgiye uğratan Nusra Cephesi’nin Efrin’e doğru ilerlediğini belirterek, "Nusra Cephesi, sınıra yaklaşıp köylüleri telefonla arayarak 'kaçın yoksa sizi öldüreceğiz' diyorlar. Onlarda IŞİD gibi psikolojik savaşı kullanıyorlar. Önce insanlar arasında panik yaratıyorlar sonra da saldırıyorlar” şeklinde konuştu.

 

Kobani’nin ardından Efrin’in saldırı tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Bayık,”Kürtler Kobani ve Efrin'in soykırım ve katliam tehlikesi altına kalmasına izin vermeyecek" dedi.

 

Kobani’ye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bayık, "Kobani düşmeyecek. Doğu ve Güney cephelerinde ilerliyoruz. Kobani'deki Kürt savaşçıların belediye binasını geri alması ciddi bir başarıdır” ifadelerini kullandı.

 

Bayık, ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçaklarının Kobani'yi bombalamaya devam ettiğini ancak IŞİD mensuplarının bombalama sırasında yamaçtaki evlere girip gözden kaybolduğunu ve daha sonra mevkilerini yeniden geçtiklerine dikkat çekti.

 

Kobani'deki Kürt savaşçıların ABD ile doğrudan temasta olduğunu söyleyen Bayık, “PKK Amerikalılarla doğrudan temas içinde değil ama PYD ve YPG’nin doğrudan temasları var. Eğer sahada koordinat veren bağlantılar ya da insanlar olmasaydı, ABD silah ve mühimmat gönderemez ve mevzilere yönelik bombalama gerçekleştiremezdi" diye konuştu.

 

Geçtiğimiz günlerde Rûdaw’a konuşan Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi (Yekıti) yöneticilerinden Reşid Şaban, el Nusra Cephesi’nin  Efrin’in güneydoğusundaki havaalanını ele geçirdiğini ve buraya takviye güçler gönderdiğini belirtmişti.

 

Efrin Kantonu Başbakanı Hevi Mustafa ise, Efrin’in el Nusra tarafından kuşatıldığı belirterek, “Uluslararası koalisyonun Kobani için göstermiş olduğu çabaya minnettarız ancak biraz geç kalınmış bir hamleydi. Biz de aynı desteği beklemekteyiz. Böylece Kobani’deki durum tekrarlanmaz” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli