İsrail, Han Yunus'taki sivillere kenti boşaltma çağrısı yaptı

Haber Merkezi - Gazze Şeridi'nin güneyinde de saldırılarını yoğunlaştıran İsrail, sivillere Han Yunus ve çevresindeki bölgelerinde boşaltılması uyarısında bulundu.

Can kaybının 17 bin 700’e, yaralı sayısının ise 48 bin 780’e yükseldiği Gazze’de İsrail ordusu sivillerden Han Yunus'u terk etmelerini istedi. Yüz binlerce Gazzeli daha önce kuzeydeki hava saldırılarından korunmak için buraya kaçmıştı.

Operasyonlarını güneye kaydıran İsrail ordusu Hamas liderlerinin bu bölgede saklandığını öne sürüyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Cumartesi akşamı, "hedeflerine ulaşana kadar savaşmaya devam edeceklerini" ve "kara operasyonu olmadan bunun mümkün olmadığını" belirtmişti.

Netanyahu'nun açıklamasının ardından Pazar günü İsrail ordusu, Han Yunus ve çevresi için tahliye talimatının çerçevesini genişleterek, sivillerin kendi güvenlikleri için en beş bölgeyi daha terk etmelerini istedi.

Cibaliye ve Han Yunus’ta sokak çatışmaları sürüyor

Öte yandan İsrail’in Hamas hareketinin kalesi sayılan Cibaliye Kampı ve güneyindeki Han Yunus’ta ilerleme girişimi sonrasında çatışmalar yoğunlaştı.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ile İsrail ordusu arasındaki meskun mahal çatışmalar yakın mesafeden yaşanıyor.

Kassam Tugayları, dün İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye Kampı’nın batısına girmesiyle “sıfır mesafeden” şiddetli çatışmalara girdiklerini bildirdi.

İsrail ordusu ise, Cibaliye’deki “Nahal Tugayı” muharebe timinin yürüttüğü çatışma çerçevesinde, askerler, tanklar ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) da dahil olmak üzere Hamas’a karşı tüm gün çatıştıklarını duyurdu.

Kuzeydeki çatışmalara paralel olarak, güneydeki Han Yunus’ta da şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Hamas’a bağlı İzzeddin El Kassam ve İslami Cihad’a bağlı Kudüs Tugayları, her iki gruptan unsurların İsrail ordusunun saldırılarına birçok cephede karşı çıkmaya devam ettiğini ve çok sayıda İsrail askerinin öldüğünü ve yaralandığını duyurdu.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda 5 asker ve subayın öldürüldüğünü bildirdi.

Böylece kara savaşının başladığı 27 Ekim’den bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 102’ye çıktı.