Arap ülkelerinden Kızıldeniz'e alternatif yol arayışı
Erbil (Rûdaw) - Kızıldeniz'deki gerilim nedeniyle Arap ülkeleri Irak'ın da aralarında bulunduğu alternatif bir ticaret yolu açılması için harekete geçti. Projenin ilk etabı başladı.
Mısır Ulaştırma Bakanlığı Cumartesi günü Irak, Mısır ve Ürdün arasındaki Arap ticaret koridorunun ilk aşamasının başlatıldığını duyurdu.
Hat, üç ülkeyi birbirine bağlayacak ve Arap Denizcilik Köprüsü ile stratejik ortaklık yoluyla Mısır, Irak ve Ürdün Ulaştırma Bakanlıkları arasında koordine edilecek.
Mısır Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre projenin ilk aşaması başladı.
Koridor ilk aşamada Ürdün'ün Akabe limanlarını ve Mısır'ın Nuwaiba limanlarını Akabe Körfezi'nde birbirine bağlayacak ve buradan kara yoluna dönüşecek. Malların Avrupa ve Amerika limanlarına gönderildiği Arish, Doğu Borsaid, Damietta ve İskenderiye limanlarına giden Sina rotasını kapsıyor.
Mevcut durumda malların Avrupa ve Amerika limanlarına gönderildiği Arish, Doğu Borsaid, Damietta ve İskenderiye limanlarına giden Sina rotasını kapsıyor.
Hareket, Husilerin ticari gemilere yönelik saldırıları nedeniyle Kızıldeniz'de yaşanan gerginliklerin ardından geldi.
Bakanlık, Husilerin Kızıldeniz'deki uluslararası ticari gemilere yönelik saldırıları ve Süveyş Kanalı'nda gemi taşımacılığına yönelik tehditlerin sonuçlarının, Irak, Mısır ve Ürdün arasındaki ticari bağlantı projesinin önemini vurguladığını söyledi.
Mısır Ulaştırma Bakanlığı, diğer Körfez ülkelerinin de projeye katılması için başka rotaların eklenmesini bile tartıştıklarını söylüyor.
Bakan, özellikle Körfez ülkeleri, Irak ve Ürdün'den Avrupa ve ABD'ye mal taşınmasındaki önemi göz önüne alındığında, prosedürleri kolaylaştırarak ve şirket ve kuruluşların yolu her iki yönde kullanmasını teşvik ederek projeyi destekleyeceklerini söyledi.
Arap Bilim, Teknoloji ve Deniz Taşımacılığı Akademisi Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Koleji eski dekanı Muhammed Ali İbrahim, Bloomberg'e koridorun Ürdün ve Irak'tan mal ihracatı için bir geçit olabileceğini söyledi.
Muhammed Ali, koridorun aynı zamanda Körfez ülkelerinden gelen malların buradan geçmesiyle ihracata da kapı açabileceğini söyledi.
"Bu, bazı komşu ülkeler için Kızıldeniz krizine çözüm olabilir ancak Süveyş Kanalı'nın yerini alamaz" dedi.
Mısır Ulaştırma Bakanı Kamil Wazir, ülkesinin yeni ticaret yolu için her türlü desteği sağlama kararlılığını vurguladı.
Aralık 2023'te Irak Ulaştırma Bakanlığı, Irak limanlarının doğudan batıya mal taşımacılığında uluslararası nakliye hatlarına alternatif haline geldiğini duyurdu.
Bu, Kızıldeniz ve Bab el Mendeb Boğazı'ndaki güvenlik gerilimleri nedeniyle birçok büyük küresel taşıyıcının rotasının değişmesiyle aynı zamana denk geldi.