Libya’da mahkeme, Trablus hükümeti ile Türkiye arasında imzalanan enerji anlaşmasını iptal etti
Erbil (Rûdaw) - Bir yargı kaynağı, Libya Temyiz Mahkemesinin, Trablus hükümetinin Türkiye ile geçen yıl imzaladığı, Mısır ve Yunanistan’ın kabul etmediği, Libya'daki iç krizi de alevlendiren enerji arama anlaşmasını askıya aldığını söyledi.
Anlaşma, Ankara ve Trablus'un kendilerine ait ilan ettiği, ancak kısmen Mısır ve Yunanistan'ın da hak iddia ettiği sularda, petrol ve gaz çıkarmayı içeriyordu.
Söz konusu anlaşma, Doğu Akdeniz'de rekabeti körükledi ve Trablus'taki Ulusal Birlik Hükümeti ile onun meşruiyetini reddeden doğu merkezli Parlamento arasında siyasi bir krize yol açtı.
Reuters’in haberine göre Trablus Temyiz Mahkemesi, karar hakkında daha fazla ayrıntı vermedi ancak Ulusal Birlik Hükümeti’ne itiraz hakkı bulunuyor.
Türkiye, 2019'da Trablus'a, Mısır tarafından desteklenen doğu güçlerinin başkente yönelik saldırısını savuşturmasına yardımcı olmak için askeri yardım gönderdi.
O yıl Ankara ve Trablus, Mısır ve Yunanistan'ın itirazlarına rağmen Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanları anlaşması imzaladı.
Tranlus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti, 2021'in başlarında BM destekli barış süreciyle kuruldu ve başlangıçta doğu merkezli parlamento tarafından desteklendi. Hükümet, Türkiye ile yakın bağlarını sürdürdü ve Ekim ayında, mahkemenin dün askıya aldığı enerji arama ön anlaşmasını imzaladı.
Bu anlaşma, Trablus hükümetinin artık herhangi bir uluslararası anlaşmayı imzalama yetkisi olmadığını söyleyen doğu merkezli Parlamento ile Mısır ve Yunanistan tarafından reddedilmişti.
Kuzey Afrika'nın üçüncü büyük petrol üreticisi olan Libya, 2011'de NATO destekli bir ayaklanmanın Muammer Kaddafi'yi devirmesinden bu yana kaos içinde bulunuyor.